Pentru prima dată în istorie Suedia are acum mai multe femei preoți decât bărbați, la 60 de ani de la prima ordinare, relatează AFP citând Biserica Suediei.

Biserica SuediaFoto: IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Din cei 3.060 de preoți care slujesc în prezent în Suedia, 1.533 sunt femei și 1.527 bărbați”, a declarat pentru AFP Cristina Grenholm, secretara Bisericii Suediei.

Spre deosebire de Biserica Catolică sau cele ortodoxe, Biserica Luterană Suedeză a ordinat primele trei femei preot în 1960, permițându-le acestora să urmeze studii teologice din 1958.

În 1982 Parlamentul suedez a adoptat o lege care să înlăture „clauza de conștiință” care le permitea pastorilor să refuze orice colaborare cu o femeie.

„Paritatea a venit mai repede decât ne așteptam”, a declarat Cristina Grenholm.

Un raport din 1990 estima că procentul femeilor din clerul suedez nu va reprezenta jumătate din numărul total al preoților până în 2090. În cele din urmă a durat doar 30 de ani de la momentul publicării sale.

Unul din motivele din spatele fenomenului îl reprezintă creșterea graduală a procentului femeilor ce urmează studii teologice, în mod special după separarea bisericii de stat în 2000.

În 2013 în jur de 70% din studenții care urmau cursurile pentru a deveni preoți erau femei.

„Astăzi multe parohii încearcă să aibă atât un bărbat cât și o femeie care să oficieze liturghia de duminică”, explică Grenholm.

„Din moment ce credem că Dumnezeu a creat omul, atât bărbatul cât și femeia după propria sa imagine, este esențial că arătăm acest lucru. Dacă excludem jumătate din experiență viața unei femei multe lucruri vor fi excluse”, a adăugat aceasta.

În Suedia personalul clerical al Bisericii Suediei are titlul de preot în timp ce cei care slujesc în parohii din afara fostei biserici a statului sunt numiți pastori.