Ministrul Transporturilor german, Andreas Scheuer, vrea să profite de deținerea președinției rotate a Uniunii Europene pentru a deschide calea implementării unei taxe de drum generale pentru mașinile din Germania și Europa, potrivit unui document consultat de Reuters miercuri.

Andreas ScheuerFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit documentului, toate vehiculele care vor circula pe autostrăzi, inclusiv camioanele, furgonetele și mașinile, vor trebui să plătească taxe de drum în decurs de opt ani.

„În ceea ce privește statele membre care au implementat deja un sistem de plată, taxele sau tarifele de folosire vor fi aplicate tuturor vehiculelor cu excepția autocarelor și autobuzelor”, arată documentul pe care Scheuer îl vrea aprobat de ministerele germane miercuri.

Dacă va fi aprobat de către executivul condus de Angela Merkel documentul ar deveni o propunere oficială din partea președinției germane a blocului comunitar care urmează să dureze până la sfârșitul anului.

Însă unii oficiali guvernamentali au declarat pentru Reuters că o parte din ministere doresc să tragă pe linie moartă proiectul deși consideră că o taxă bazată pe distanța circulată ar fi o măsură care să ajute cu protejarea climei.

Măsura este una în mod special de sensibilă pentru ministerele conduse de aliații social democrați ai Angelei Merkel care au un istoric de opoziție față de o astfel de măsură.