Secretarul de stat american Mike Pompeo, a lansat un atac extraordinar asupra Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul unei întâlniri private în Marea Britanie, acuzând-o că se află ”în buzunarul Chinei” și că este responsabilă pentru „britanicii morți” care au murit în timpul pandemiei, scrie The Guardian. Pompeo le-a spus celor prezenți că crede că OMSnu este „o organizație bazată pe date științifice” și l-a acuzat actualul său director general Tedros Adhanom Ghebreyesus că este prea apropiat de Beijing.

Mike PompeoFoto: Departamentul de Stat

Cei prezenți la ședința de marți au declarat că Pompeo s-a adresat audienței formate din 20 de parlamentari și alți invitați că deține informații potrivit cărora s-ar fi încheiat un acord politic cu China pentru a-i permite lui Tedros să câștige alegerile în 2017.

Reacționând la aceste observații, un purtător de cuvânt al organizației a declarat: „OMS nu are cunoștință de nicio astfel de declarație, dar respingem cu tărie orice atacuri la persoană bazate pe teorii nefondate. OMS îndeamnă țările să rămână concentrate pe combaterea pandemiei care provoacă pierderi tragice de vieți ”

La începutul acestei luni, SUA a notificat oficial Organizației Mondiale a Sănătății că renunță la calitatea de membru, președintele american Donald Trump spunând că Organizația Mondială a Sănătății a devenit, în esență, "marioneta Chinei" și că nu a luat nicio măsură privind reformarea sa, după problemele apărute odată cu pandemia de coronavirus.

Liderul de la Casa Albă a precizat că fondurile pe care partea americană le acorda OMS vor fi redirecționate către alte organisme.