Republica Moldova a semnat marți Acordul de împrumut cu Uniunea Europeană privind Asistența Macro-financiară în valoare de 100 milioane euro, a anunțat ministerul finanțelor de la Chișinău, preluat de Deschide.md.

Republica MoldovaFoto: Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

„Semnarea prezentului acord de împrumut corespunde întru totul cu interesele Republicii Moldova și este o expresie a faptului că Uniunea Europeană este alături de țara noastră și cetățenii săi în această perioadă de grea încercare pentru întreaga omenire provocată de pandemia COVID-19. Sperăm că putem conta și în continuare pe aceeași susținere generoasă din partea Uniunii Europene. Totodată, Guvernul Republicii Moldova va continua măsurile necesare pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și realizarea reformelor pe plan intern, de preluare a standardelor europene și respectiv de dezvoltare a țării”, a declarat Serghei Pușcuța, vicepremier și ministru de finanțe

Potrivit Acordului, obiectivul acestui împrumut este de a diminua constrângerile de finanțare externă ale țării, de a atenua balanța de plăți și necesitățile bugetului, precum și de a sprijini Republica Moldova în situația financiară actuală.

Împrumutul urmează să fie acordat în două tranșe egale. Debursarea primei tranșe este condiționată de semnarea Memorandumului de Înțelegere, în timp ce a doua tranșă va depinde de progresele înregistrate în implementarea prevederilor Memorandumului. Pentru debursarea tranșei 2 sunt propuse spre realizare 6 acțiuni.

Durata acordării împrumutului este de maxim 12 luni, iar maturitatea acestuia este de maxim 15 ani. Rambursarea împrumutului va avea loc într-o singură plată. Rata dobânzii aplicată pentru fiecare tranșă va depinde de costul la care se va împrumuta Comisia Europeană pe piața financiară internațională.