​Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord privind masivul plan de stimulare a economiilor lovite de coronavirus, consensul fiind obținut marți dimineață, după ce negocierile au durat toată noaptea, transmite Reuters.

Macron la summitul europeanFoto: Olivier Matthys / AFP / Profimedia

”Acord!”, a scris pe Twitter liderul summitului, Charles Michel, la scurt timp după ce cei 27 de lideri au ajuns la o înțelegere la ora 5.15 dimineața, într-o sesiune plenară.

Potrivit oficialilor, acordul, care a venit după ce Michel a făcut compromisuri în privința fondului de revenire economică de 750 miliarde de euro, este esențial pentru a risipi îndoielile privind viitorul blocului european.

”A fost un summit lung și cu provocări, dar premiul cel mare a meritat negocierile”, a declarat premierul irlandez Micheal Martin, după ce summitul de Bruxelles s-a apropiat de durata record de la întrunirea de la Nisa din anul 2.000, când s-a întins pe cinci zile și nopți întregi.

Acordul arată că cele 27 de națiuni pot sta împreună cu credința comună în viitorul lor, a declarat marți dimineață președintele Consiliului European, Charles Michel.

”Această înțelegere transmite un semnal concret că Europa este o forță în acțiune”.

”Nu este vorba doar de bani. Este despre muncitori și familiile lor, despre locurile lor de muncă, sănătatea și bunăstarea lor. Consider că acest acord va fi văzut ca un moment crucial în parcursul Europei, dar care ne va lansa și către viitor”, a spus Michel.

Veștile despre înțelegerea obținută a dus moneda euro la un nou record al ultimelor patru luni față de dolar - 1,1470 USD.

Concesiile făcute au fost proporționale și necesare pentru obținerea unui plan de relasare destul de mare pentru a fi eficient, a declarat Emmanuel Macron.

”Nu trăim într-o lume perfectă, dar am făcut progrese”, a declarat președintele francez într-o declarație de presă.