NYT: Care va fi țara care va triumfa într-o epocă post-pandemică? Pont: Nu e China sau SUA

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2020, 0:55 Actualitate | Internaţional


Angela Merkel
Foto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia
Imaginați-vă o țară, o mare putere economică occidentală, unde coronavirusul a apărut târziu, dar în care guvernul, în loc să nege și să întârzie, a acționat încă de la început. Era mai pregătit pentru teste și gata să urmărească evoluția “ca să reducă nivelul” rapid și să limiteze decesele la un număr mai mic decât în oricare altă importantă putere industrială occidentală. Stoparea virusului a permis un scurt blocaj bine gestionat, care a dus la reducerea șomajului cu un procent de numai 6%. Pe fondul unei adevărate risipe de laude la nivel internațional, conducătoarea țării, plicticos de previzibilă, s-a confruntat cu o mare creștere a sprijinului la nivel național, de la 40% la 70%, potrivit New York Times, citat de Rador.

Această imagine în oglindă a Americii președintelui Trump e pusă față în față cu Germania sub conducerea cancelarului Angela Merkel. Crescânda sa popularitate a marginalizat politic extrema dreaptă și extrema stângă. Sindicatele germane au conlucrat cu patronii lor ca să mențină fabricile deschise și un regim de muncă sigur (industria de prelucrare a cărnii din această țară a fost o excepție notabilă). Guvernul dnei Merkel a conlucrat cu landurile germane ca să limiteze pandemia și cu confrații din statele membre ale Uniunii Europene ca să stabilească un fond de redresare pentru țările cel mai grav afectate de virus.

Forța Germaniei demonstrează că, cel mai probabil, o mare parte a economiei va răzbate prin lumea de după pandemie.

Coronavirusul accelerează un sindrom al economiilor naționale datorat crizei financiare mondiale din anul 2008. Guvernele își asumă un tot mai mare control asupra tuturor aspectelor vieții economice, gestionează datoriile publice ca să asigure creșterea economică și impun noi bariere comerțului exterior și imigrației. Doar aspectul virtual al economiei mondiale e în ascensiune, pe măsură ce oamenii lucrează, se distrează și fac achiziții prin internet.

Care ar fi țările care ar înflori în acest peisaj economic în schimbare? În pofida dominanței lor de ordin tehnologic, Statele Unite și China se confruntă cu prea multe datorii, iar guvernele lor au fost în general criticate pentru proasta gestionare a pandemiei. Vietnamul pare promițător – o forță exportatoare în ascensiune, cu un guvern care a oprit virusul din fașă. Rusia are și ea o economie îndoielnică din cauză că președintele Vladimir Putin a încercat ani de zile să-și izoleze țara în fața presiunilor financiare – un demers defensiv care se va dovedi tot mai valoros într-o lume aflată în rapidă globalizare.

Dar se pare că marele câștigător va fi Germania. Riposta sa în fața pandemiei i-a scos în evidență niște forțe de care dispunea și anterior: un guvern eficient, datorii reduse, reputația excelenței la nivel industrial și o sporită capacitate de a crea companii tehnologice autohtone într-o lume dominată de giganți americani și chinezi ai internetului.

În timp ce alte țări se tem că recentele concedieri ar putea deveni permanente, cei mai mulți dintre angajații germani au rămas pe ștatele de plată grație rapidei expansiuni a așa-zisului Kurzarbeit, un sistem guvernamental care datează de un secol și care plătește companiile pentru ca ele să-și păstreze angajații cu orar de lucru redus în timpul unor crize temporare. Germania și-a putut extinde sistemul Kurzarbeit - și multe alte lucruri în domeniul serviciilor sociale – grație faimoasei sale austerități. Ani la rând, în timp ce dna Merkel pleda pentru austeritate în fața celorlalți membri ai Uniunii Europene, ei au tot poreclit-o ‘gospodina șvabă‘ – arhetipul unui nemțoaice înțelepte care strânge firimituri de pâine ca să facă un aluat. Acum nu mai râd de ea.

Din cauză că Germania a intrat în pandemie cu un excedent bugetar guvernamental, ea și-a putut sprijini economia blocată prin plăți acordate direct familiilor, prin reduceri de impozite, prin creditarea companiilor sau prin alte forme de ajutor, care s-au ridicat la 55% din PIB, adică, prin ajutoare de patru ori mai mari decât cele din SUA, relative la PIB. Pentru prima oară, ea a putut și a și dorit să acorde fonduri stimulative de urgență statelor vecine care, de multă vreme, se plângeau că ‘zgârcenia’ germană afectează întreg continentul. Demersul a fost deopotrivă viclean și generos. Acele țări pot acum să-și permită mai bine ca niciodată exporturile germane.

Și totuși, Germania nu renunță la a avea un buget echilibrat. Cum majoritatea cheltuielilor se vor datora economiilor, datoria populației din Germania ar urma să crească, dar s-ar ridica la numai 82% din PIB – niște datorii mult mai mici decât cele ale Statelor Unite sau ale altor țări foarte dezvoltate, care cheltuiesc mult mai puțin pentru fondurile de redresare economică.

Cei care se îndoiesc afirmă că Germania depinde acum într-un mod periculos de exporturile din industrie, mai ales de cele destinate Chinei, într-o perioadă de scădere a comerțului mondial. Deplin conștientă de aceste slăbiciuni, Germania dorește să-și modernizeze principalii exportatori, respectiv, marile companii producătoare de automobile. Prin reglementări și prin critici publice, guvernul încearcă să-i convingă pe producătorii de automobile să renunțe la motoarele pe combustibil lichid, încă foarte profitabile, în avantajul automobilelor electrice din viitor. Stuttgart-ul, orașul-gazdă al companiilor Porsche și Mercedes-Benz, a interzis circulația în oraș a mașinilor mai vechi, bazate pe motorină.

Germania încă se mai gândește dacă să devină o putere tehnologică mai competitivă. Ea alocă cercetării aproximativ același buget ca al Statelor Unite (aproximativ 3% din PIB) și dispune de un plan pe termen lung menit să creeze un ecosistem antreprenorial asemănător celui din Silicon Valley, în care capitaliștii îndrăzneți să lanseze niște incipiente companii promițătoare. Industria tehnologică a Germaniei nu este fără regrese, cum ar fi , de exemplu, recenta și brusca prăbușire a companiei tehnologice financiare Wirecard, care a ridicat semne de întrebare în privința vigilenței forurilor sale de supraveghere financiară. Dar multe dintre primele succese din domeniu, copii ale companiilor americane comerciale și de livrări de alimente online, înregistrează o ascensiune rapidă.

Planul german de relansare economică include și un fond de $56 miliarde pentru companii începătoare care pot să digitalizeze industrii tradiționale apelând la inteligență artificială și la alte noi tehnologii. Alături de Franța, Germania a anunțat recent ceea ce, în opinia ministrului său al economiei, ar fi o ‘revoluție’ digitală, menită să creeze un ‘cloud‘ pe internet care să rivalizeze cu cele din America și din China.

Germania este o societate conservatoare și în curs de îmbătrânire, dar s-a dovedit că cei care o critică și afirmă că ea este prea lentă în privința schimbării, s-au înșelat. La începutul anilor 2000, când Germania era considerată ca fiind ‘bolnavul Europei’, țara a adoptat niște reforme pe piața muncii care i-au redat statutul de cea mai stabilă economie de pe continent. Pe măsură ce pandemia grăbește drumul spre digitalizare și spre deglobalizare, sporind totodată datoriile la nivel mondial, Germania se evidențiază prin relativa sa lipsă de slăbiciune în fața acestor probleme și printr-un guvern pregătit să le facă față. (New York Times)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26170 vizualizari

 • -33 (59 voturi)    
  haha (Marţi, 21 iulie 2020, 1:19)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  un articol demn de Pravda.inafara de invarteli cu cifre pentru statistica la care se uita finantatorii altceva nu mai stie germania de mai bine de 10 ani!
  • +28 (34 voturi)    
   Germania nu stie nimic..asa e (Marţi, 21 iulie 2020, 4:25)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

   Este o tara doar cu ingineri, dar a iesit din 2 razboaie mondiale, razboi rece, acum epidemie triumfator. Doare, stiu ca doare...dar realitatea nu poate fi ascunsa.
   • -1 (1 vot)    
    Triumfător? (Miercuri, 22 iulie 2020, 0:55)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

    Știi că Germania a pierdut ambele războaie mondiale, da?
 • -19 (49 voturi)    
  noroc ca mai aveam lamai prin casa (Marţi, 21 iulie 2020, 1:50)

  Gica Georgescu [anonim]

  Altfel imi ramanea greata de la un text umplut cu laude false.
  E destul de clar ca Germania va sfarsi ca satelit sau aliat al Chinei si va fi puternic dependenta de aceasta din urma, de fapt este deja.
  • +15 (27 voturi)    
   Daca acum ti-e greata de Germania... (Marţi, 21 iulie 2020, 4:24)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

   iti recomand multa lamaie , deoarece o sa mai auzi de ei. Au iesit din 2 razboaie mondiale si vor iesi si din aceasta epidemie ca invingatori.
   • +1 (3 voturi)    
    jermania... (Marţi, 21 iulie 2020, 17:00)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

    jermania de care scrii , e mai mult turcia ,frate cati nemti mai sunt acolo , in afara de imigranti ? fro 30 , unul e la noi in romanica !
   • +1 (1 vot)    
    Mda (Marţi, 21 iulie 2020, 20:59)

    Capbreaz [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

    Au iesit, dar dupa ce l-au provocat, si altii i-au ajutat sa iasa. Invingator din pandemie nu iese nimeni. Vorbe mari
 • +10 (22 voturi)    
  Germania are o problemă demografică reală (Marţi, 21 iulie 2020, 3:19)

  bilbofil [utilizator]

  Germanii sînt organizați de mult timp și sînt capabili să combine lupta pentru eficiență economică (profit) cu spiritul de prevedere pe termen lung (coeziune socială).

  Germania se confruntă cu un proces de îmbătrînire ajuns la pragul critic și, în același timp, cu rezultate nesatisfăcătoare în atragerea de forță de muncă din alte părți pentru a compensa îmbătrînirea populației proprii.

  Germanii au avut, cu toată denazificarea postbelică, dificultăți în a deveni o cultură deschisă la importuri - nici turcii/kurzii invitați la muncă acum 60 de ani nu s-au integrat complet, nici la a doua generație - și o astfel de schimbare nu se poate face peste noapte.

  Nu înseamnă că germanii vor dispărea, doar că au de lucru cel puțin o generație pînă să reușească se regăsească o traiectorie ascendentă. Pînă cînd aceste schimbări structurale se vor fi terminat, pot doar spera să țină lucrurile sub control, ca în Japonia sau, mai nou, în Coreea.
  • +5 (13 voturi)    
   Da, dar... (Marţi, 21 iulie 2020, 4:58)

   Jebediah_Sanchez [utilizator] i-a raspuns lui bilbofil

   Germania nu este o tara primitoare si nu e cunoscuta ca fiind o sociatate deschisa, care permite integrarea imigrantilor. Tara gazda este responsabila pentru asimilare, nu cei proaspat veniti.

   Problema demografica e una reala si consider ca acceptarea imigrantilor este un pas bun in directia corecta. Ramane sa ii si accepte in societate, nu doar sa tolereze prezenta imigrantilor in tara lor.

   Nu e de ingorat cat de mult economia Germaniei se bazeaza pe exporturi in tari unde economia nu mai e chiar stralucita (China, SUA...) Masina personala nu va disparea peste noapte, dar un bun care costa mult si care stationeaza ~23 ore/zi nu va rezista mult in fata revolutiei tehnologice care a introdus idei de sharing. E nevoie sa ca Germania sa fie deschisa la o reinventare si sa nu caute sa vanda aceleasi masini la aceeasi clienti care acum au mai putin bani.
 • -1 (15 voturi)    
  Au grijă să nu vadă niște chestii (Marţi, 21 iulie 2020, 7:43)

  BEDE [utilizator]

  Germanai s-a dezvltat bazându-se mai ales pe exporturi și în special peexporturi de automobile. Iar piața auto a scăzut acum și mai mult. Au avut mari probleme cu diesel-ul.
  Și mai sunt și alte probleme economice. CUm ar fi că Deutsche Bank se chinuie de ani de zile, cam de prin 2014 tot caută ceva și tot nu găsește și nu reușește să scoată un profit cum le-ar place acționarilor.
  De curând Wirecard a căzut zgomotos.
  A mai apărut și scandalul cu abatoarele unde s-a răspândit coronavirusul și cu condițiile de muncă de acolo.
  Iar imigranții nu prea s-a văzut să se integreze...
  Din păcate pentru UE, Germania va avea probleme. Iar dacă Germania va avea probleme, nici România nu va merge bine...
  Aș vrea să văd că Germania va prospera așa cum spune articolul, dar, din păcate, există destule probleme serioae, care mă fac să cred că va fi mai grea viața în Germania. Mai grea, dar, evident, tot va fi mai bine decât în România d.p.d.v. al prosperității materiale.
 • +7 (11 voturi)    
  punctual vreau si io o informatie (Marţi, 21 iulie 2020, 7:50)

  ..13 [utilizator]

  Multa lume tot slaveste sistemul ala in care stai acasa si statul iti da bani.

  Io as vrea sa aflu mai multe amanunte legate de HORECA din Germania - cum rezista acest sector, cum i-a ajutat guvernul pentru ca mi se pare ca este unul dintre cele mai afectate sectoare din economie alaturi de turism si transport calatori

  deci sa cetesc si io care este situatia in Germania in
  - Horeca
  - turism
  - transport calatori
  si daca statul/buvernul a intervenit si cum a intervenit, daca a facut acest lucru.

  Parol ca ma intereseaza.
  multumesc

  Mai am un dubiu - cred ca nemtii nu sunt prea inovatori si ca de multe ori, ca si fratii lor latini, mai si minciunesc pentru ca banul sa iasa - dar minciuna lor este una bine articulata, la toate nivelurile - vezi scandalul cu nivelul noxelor din industria auto...

  Sigur, nimeni nu este perfect si nu cer acest lucru, numai ca este bine sa ai un echilibru si sa intelegi cine esti si sa te ajuti unde ai punctele slabe dar si sa iti consolidezi punctele tari. Cam asta face Germania pe scurt.

  Cert este ca Germania a navigat foarte bine in domeniul sanatatii pe timpul pandemiei - remarcabil!
  • 0 (4 voturi)    
   Pe scurt (Marţi, 21 iulie 2020, 13:58)

   mcris [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Horeca si turism: - ei nu darama/lasa sa se darame cladiri vechi de sute de ani ci le restaureaza la starea originala, Octoberfest etc.
   Transport calatori: Infrastructura clasa I, autostrazi fara limita de viteza, trenuri ultra-rapide, tramvaie moderne, U-bahn, Hoch-ban.
   Desigur ca statul a avut un rol (pozitiv nu ca la noi).
  • +2 (4 voturi)    
   Din experienta mea (Marţi, 21 iulie 2020, 14:12)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Faptul ca-s cea mai puternica economie europeana le permite nemtilor sa finanteze o viata culturala activa. Acum un an lucram inca pentru o afacere de familie germana, din Baden-Wuerttemberg, care era unul dintre cei mai mari si mai tari producatori de masini de produs hartie de pe glob. Firma era localizata intr-un mic orasel svabesc, de nici 40000 de locuitori. Firma asta singura sustinea o opera locala de calibrul celei din Cluj sau Timisoara. De unde Cluj sau Timisoara sunt orase de zece ori mai mari, in care operele locale nu se bucura de atat de mult sprijin din domeniul privat. (Poate dac-ar canta manele ...)

   Da' asta nu era singura firma locala extinsa international. In special in teritoriul istoric locuit de svabi, impartit administrativ intre Bavaria si Baden-Wuerttemberg, in momentul de fata, exista mii de astfel de firme, care tac si fac. Firmele astea genereaza atatea delegatii la si de la sediul firmei, incat peste tot in Germania e stup de hoteluri de trei stele special gandite pentru delegatii - servicii decente, fara sa fie luxoase, si preturi comparabile, poate chiar usor mai mici ca cele din Romania.

   De asemenea, nemtii s-au prins de mult ca sa locuiesti la oras nu e nici o afacere. Mai ales ca ei au si infrastructura de transport bine pusa la punct. Pe majoritatea liniilor circula trenuri personale din ora-n ora, de la 5 dimineata pana la miezul noptii. Transportul in comun, in marile metropole, e extrem de dezvoltat. Asa ca zeci de milioane de nemti circula in fiecare zi cu trenul, cu autobuzul sau cu metroul, si macar alte cateva zeci de milioane fac naveta cu masina.

   Treaba cu minciuneala e mai mult de import. Nu prea afecteaza semnificativ functionarea societatii lor. Si nu se extinde nu pt. ca face statul ceva, ci pentru ca si la nivelul cetateanului de rand reactia e de cele mai multe ori imediata si apriga.

   Sper ca raspunde macar la o parte din intrebari.
   • +2 (2 voturi)    
    Multumesc (Marţi, 21 iulie 2020, 15:05)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    sunt extremi de eficienti si de bine organizati nemtii

    Totusi cred ca si ei au avut trenuri goale, cert este ca firma lor din aviatie a primit sau urmeaza sa primeasca un mare pachet de ajutor financiar de la stat - se zvonea sa o sa fie partial preluata de statul german sau ceva in genul acesta. Deci au fost afectati si peste anumite probleme au reusit sa treaca ca urmare a generosului ajutor de stat.

    Departea fata de locul de munca este un dezavantaj si cu siguranta ca este si o cheltuiala de timp si de bani in plus - asta o stie toata lumea. Nu are prea mare importanta daca te deplasezi cu masina proprie sau cu metroul, trenul sau autubuzul - consumi si cand nu mai consumi cineva pierde, s-ar putea sa piarda semnificativ daca activitatea este redusa 2 luni sau mai multe luni cum este in aviatie si cred ca si in transportul feroviar de calatori...

    Minciuneala exista si este mare si la ei - acolo se propaga prin presiune - vrei sa mai ai loc de munca sustine minciuneala altfel gasim noi nodul in munca ta si zbori... Parol - vazut, stiu...

    Cred ca marile companii sunt implicate in sustinerea activitatilor culturale si chiar a celor sportive - Bravo LOR!
 • -14 (24 voturi)    
  cenzura prusaca (Marţi, 21 iulie 2020, 8:08)

  Krokus [utilizator]

  Mai terminati cu slugarnicia fata de Germania ! Ati uitat de scandalul Diesel ?
  Am o ruda care este medic in Germania si mi-a spus ca la ei decesele cauzate de coronavirus nu sunt raportate in totalitate.In cauza decesului trec bolile de care suferea pacientul,chiar daca decedatul daca nu ar fi fost infectat mai traia cu respectivele boli inca 20 de ani !
 • +13 (19 voturi)    
  Waw (Marţi, 21 iulie 2020, 8:38)

  GabrielNegrila1 [anonim]

  am ajuns noi sa plangem soarta Germaniei si sa comentam pe marginea economiei acestei tari... Serios? Noi nu o sa ajungem la nivelul actual al Germaniei nici intr-un secol, asta daca ei ar ramane pe loc, la situatia de acum. Germania tine in spate toata economia UE de una singura si voi ii cantati prohodul? Stiti vorba aia din batrani: un neamt o masina, doi nemti o uzina???
 • -5 (21 voturi)    
  Ce folos (Marţi, 21 iulie 2020, 8:42)

  idealogul [utilizator]

  In primul rand SUA si CHINA sunt in razboi rece. Pe fata.
  1)Asa ca trompeta propagandistica Prava - scuze New York Times nu vor spune in veci ceva bun de China decat daca pot prin asta sa loveasca in Trump.
  Acum pe bune chiar cititi NYT ca pe evanghelie?!
  Chinezii au sarit pe valul coronavirusului si peste noapte s-au reprofilat pe productia de masti, dezinfectanti, aparate de ventilare etc. Au obtinut profituri imense vanzand pe toata planeta. Germania tot cum o stim. Sa vareamintesc ca Romania cumpara din China toate astea si nu din Gremania. Romania a cumparat o fabrica de masti, tot din China, ca sa reduca dependenta de importurile chinezesti. Fabrica nu functioneaza asa ca acum cumparam in continoare masti si platim rate la fabrica nefunctionala.
  Cine stie sa se adapteze acela supravietuieste. Cititi-l pe Darwin.
  2)Germania este dependenta de export si China de curand a depasit SUA ca principala tara importatoare de produse germane. Germania este acum satelitul Chinei.
  3)Pacat dar daca nu se intampla un miracol peste vreo 100 de ani vom gasi germani doar la museu si la cimitir.
  Demografia nu iarta.
 • +1 (5 voturi)    
  mereu am spus.. (Marţi, 21 iulie 2020, 11:10)

  kutez [utilizator]

  E stupid să trăiești din datorii, toți știm asta intuitiv și le evităm cât putem. Dar economiștii, nu că batman...
  • +3 (3 voturi)    
   ma risc... (Marţi, 21 iulie 2020, 15:12)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui kutez

   Nu economistii ci socialistii/comunistii

   astia sunt cu datoriile, ca ei lucreaza mult cu pixul in mana si gandesc dupa capul lor ieconomia - acum fac din taste banii si fraierii nu se prind, doar se trezesc indatorati...

   Offf, ca daca m-ar fi lasat mama sa imi aleg locul de nastere...
 • +2 (2 voturi)    
  Hai, sariti cu voturile negative !! (Miercuri, 22 iulie 2020, 0:20)

  Enoeth [utilizator]

  Ceea ce uita semidoctii analisti politici :
  1. Alimentarea cu gaz al Germaniei se face de catre Rusia. Orice inchidere a robinetului este devastatoare pentru economia ei. Deci mai trebuie ca si Rusia sa aiba interesul.
  2. Agricultura Germaniei ar fi la pamant fara sclavii romani si bulgari. Chiar credeti ca Johannis va mai rezista mult la butoanele Romaniei sa trimita sclavii la munca in Germania ?
  3. Intamplator, toate incercarile de suprematie ale Germaniei au sfarsit dezastruos. Istoria se repeta mereu si mereu. Nimeni nu invata nimic.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by