Rapperul Kanye West, care în ziua de 4 iulie și-a anunțat intenția de a candida la președinția SUA, a fost duminică seară amfitrionul unui miting de campanie cam incert, în statul Carolina de Sud. El caută să se califice drept candidat independent în acest stat pentru alegerile din noiembrie, relatează USA Today, citat de Rador.

Kanye WestFoto: RICHARD ELLIS / UPI / Profimedia

Purtând o vestă antiglonț pe care scria ‘security’ (securitate, n. red.), West a intrat zglobiu pe scena de la Exquis Event Center din North Charleston și a vorbit fără microfon, după cum reiese din imaginile video înregistrate de invitați și postate ulterior online.

Într-un moment destul de controversat, Kanye West, în vârstă de 43 de ani, a pretins că Harriet Tubman, o militantă împotriva sclaviei, „nu i-a eliberat, de fapt, niciodată pe sclavi. Ea doar deținea sclavi pe care îi trimitea să muncească pentru alții”.

West s-a pronunțat în lacrimi împotriva avortului, afirmând că el și soția sa, Kim Kardashian, se gândiseră serios să pună capăt primei sarcini. Dar un mesaj de la Dumnezeu i-a făcut să se răzgândească și, în timp ce vorbeau la telefon, Kim i-a spus: „Noi o să avem copilul ăsta”. Cuplul a avut parte ulterior de primul copil, o fată pe nume North, în 2013.

„Așa că, deși soția risca să divorțeze de mine după această declarație, ea a adus-o pe lume pe North, deși eu nu o voiam”, a spus West. „Ea mi s-a opus și a apărat copilul acela”.

West a mai spus că mama sa, Donda West, a făcut același lucru când era gravidă cu el, cu mai bine de 43 de ani în urmă. „Tata voia ca ea să avorteze. Mama mi-a salvat viața. Kanye West nu ar mai fi existat, din cauză că tata era prea ocupat”, a mărturisit West izbucnind în lacrimi. „Era cât pe ce să îmi omor fiica”, a declarat el apoi plângând.

Discuția cu publicul pe tema avortului a iscat controverse, iar un spectator a urcat pe scenă atunci când West a spus „Să nu mai existe un Plan B – numai Planul A”. Atunci, West a precizat că va susține legalitatea avortului, dar a subliniat o soluție care, în opinia sa, ar trebui să fie „în creștere maximă”.

„Creșterea maximă ar însemna ca toată lumea care are un copil să primească 1 milion de dolari sau ceva în jurul acestei sume. Dacă ai șansa să primești 1 milion de dolari numai pentru că ești gravidă, ai mai sta pe gânduri? Și atunci, toată lumea va începe să aibă copii, cel mai mare dar al vieții”.

Până luni la amiază, West mai avea nevoie de 10.000 de semnături ca să se poată prezenta la scrutinul din Carolina de Sud pentru alegerile din 3 noiembrie. Pe Twitter, el le-a cerut susținătorilor să-i sprijine cauza. Săptămâna trecută, echipa de campanie a lui West a completat documentele necesare pentru ca el să poată candida la scrutinul din statul Oklahoma, dar a ratat termenul-limită din multe alte state, inclusiv din state importante, precum Florida și Texas.

În formularele federale depuse în campania de săptămâna trecută, West a scris că este afiliat partidului ‘BDY’. Într-un interviu acordat revistei Forbes pe data de 8 iulie, West a spus că va candida la președinție în 2020 din partea unui nou partid – The Birthday Party (Partidul Zilei de Naștere).