Donald Trump a susținut, luni, că purtarea unei măști pentru protecție în fața coronavirusului este un gest „patriotic”, după ce a afișat mult timp o poziție ambiguă cu privire la această problemă sensibilă, scrie AFP.

Donald Trump cu mascaFoto: Alex Edelman / AFP / Profimedia Images

"Mulți oameni spun că este patriotic să porți o mască atunci când este imposibil să păstrezi distanțarea socială. Și nimeni nu este la fel de patriot ca mine", a scris președintele Statelor Unite într-un tweet ilustrat de un fotografie cu el însuși purtând o mască.

„Suntem uniți în efortul nostru de a învinge virusul chinez invizibil”, a adăugat el, folosind acest nume ca să dea vina pe China pentru boală.

Miliardarul republican a apărut în public cu o mască pentru prima dată abia la 11 iulie, la câteva luni după începerea pandemiei care a ucis peste 140.000 de oameni în Statele Unite.

Refuzul său, până atunci, de a apărea în public cu această protecție recomandată acum de experți a fost criticat pe larg și a contribuit la politizarea dezbaterii într-o țară în care decizia de a impune sau nu purtarea sa depinde de fiecare stat.

Tot duminică, Donald Trump a spus că nu intenționează să solicite purtarea unei măști la nivel național, în timp ce numărul de noi cazuri zilnice de contaminare a explodat și au început de asemenea să crească decesele.

"Vreau ca oamenii să aibă o anumită libertate (...) și nu sunt de acord cu afirmația că, dacă toată lumea își pune o mască, totul va dispărea", a explicat el pe canal Fox News.