Președintele rus, Vladimir Putin, a numit luni un guvernator interimar pentru a conduce regiunea Habarovsk (Orientul Îndepărtat), zguduită de mai mult de o săptămână de demonstrații după arestarea fostului guvernator acuzat că ar fi comis mai multe crime și care l-a învins în mod clar la alegeri pe favoritul lui Putin, informează AFP.

protest HabarovskFoto: Captura Twitter

Președintele rus l-a numit pe Mikhail Degtiarev, adjunct al Dumei de Stat, guvernator interimar al regiunii după o întâlnire prin videoconferință, potrivit unei declarații a Kremlinului.

Mikhail Degtiarev, în vârstă de 39 de ani, este membru al partidului naționalist LDPR, de care aparține și Sergey Furgal, care a fost demis din funcția de guvernator, luni, după arestarea sa din 9 iulie, pentru acuzația de crimă, pe care acesta o respinge.

Dus la Moscova după arestarea sa și plasat în arest preventiv în capitala Rusiei, Serghey Furgal este urmărit penal pentru crimele pe care ar fi comis-o în urmă cu mai bine de 15 ani, când era om de afaceri.

Susținătorii săi consideră cazul ca o încercare de neutralizare a unui adversar al partidului de guvernare din Rusia Unită. SergheyFurgal a fost ales guvernator împotriva candidatului de la Kremlin, iar arestarea sa a stârnit o serie de manifestații de protest în Khabarovsk, un oraș de 600.000 de locuitori situat la 6.100 km la est de Moscova.

Cele mai mari manifestații, ultimele două sâmbătă, au reunit cel puțin 10.000 de oameni și peste 50.000, conform unor estimări.

Furgal, membru al Partidului Democrat Liberal din Rusia, cunoscut ca LDPR, și fost avocat, a fost foarte popular în regiune după ce l-a învins în 2018 pe rivalul său de la partidul Rusia Unită, care îl sprijină pe președintele Putin.

LDPR de asemenea îl sprijină pe Putin, dar victoria lui Furgal a fost văzută ca o lovitură pentru partidul aflat la putere, care pare de neatins în regiuni.

Arestarea cel mai probabil va alimenta temeri cu privire la un val crescut de represiuni după adoptarea reformelor constituționale care îi pavează calea lui Putin pentru a rămâne la cârma țării, ca președinte, până în 2036.

Abbas Gallyamov, analist politic, a spus că arestarea de asemenea servește ca o avertizare către forțele de opoziție care plănuiesc să provoace partidul aflat la putere în alegerile regionale din septembrie.