Guvernatorul palestinian al Ierusalimului, Adnane Gheith, a fost arestat de poliția israeliană, fiind cercetat pentru prima dată pentru „terorism”, a declarat avocatul său luni pentru AFP.

Cisiordania si Fasia GazaFoto: Wikimedia Commons

Gheith, un oficial al Autorității Palestiniene, este arestat în mod regulat - și eliberat zilele următoare - pentru activități considerate ilegale de Israel. Cu sediul în Cisiordania, teritoriu ocupat de statul evreu, Autoritatea palestiniană nu are puterea de a acționa în Ierusalim, conform legislației israeliene.

Gheith a fost arestat duminică la locuința sa din Ierusalimul de Est, a declarat pentru AFP avocatul său, Mohamed Mamdouh.

El a fost arestat "pentru că a încălcat legea suveranității (israeliene) și a planificat un act terorist", a spus el.

Este prima dată când a fost arestat pe suspiciunea de „terorism” pe lângă cele ale activităților ilegale, a declarat avocatul său, fără a da detalii.

Multe infracțiuni pot fi considerate „terorism” în conformitate cu legea israeliană.

Contactat de AFP, serviciul de securitate internă (Shin Beth) nu a comentat aceste informații.

Poliția israeliană a confirmat arestarea, adăugând că guvernatorul "a fost interogat de forțele de securitate", a declarat purtătorul de cuvânt, Micky Rosenfeld.

Adnane Gheith fusese deja arestat în aprilie și apoi eliberat a doua zi pentru activități legate, potrivit lui, de lupta împotriva noului coronavirus.

Israel ocupă Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al orașului, încă din 1967. Statul evreu a anexat atunci unilateral Ierusalimul de Est, decizie care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională.

Aproximativ 320.000 de palestinieni locuiesc în Ierusalimul de Est și speră să înființeze capitala statului la care aspiră.