Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat luni că nu va permite Uniunii Europene să impună condiții privind respectarea statului de drept în schimbul fondurilor europene, relatează AFP.

Mateusz MorawieckiFoto: Agerpres/EPA

„Pentru ca un compromis să fie acceptabil pentru Polonia trebuie să primim ce am cerut de la început: niciun fel de putere discreționară pentru organismele și instituțiile Uniunii în ceea ce privește statul de drept”, a declarat premierul polonez în cea de-a patra zi a summit-ului dintre liderii statelor membre UE.

Polonia a intrat în vizorul oficialilor europeni aceștia acuzând partidul Lege și Justiție de subminarea valorilor Uniunii precum libertatea presei și independența sistemului judiciar, comisia Europeană a declanșând mai multe acțiuni împotriva Varșoviei și Budapestei.

Înțelegerea privind bugetul multianual al blocului comunitar are nevoie de aprobarea unanimă a statelor membre și trebuie ratificat de către Parlamentul European.

Premierul olandez, Mark Rutte, liderul așa-numitului grup al „frugalilor” în negocierile pentru planul de relansare economică - Olanda, Suedia, Danemarca, Austria și Finlanda - a insistat că bugetul Uniunii trebuie legat de condiții privind statul de drept.

Morawiecki a declarat în schimb că în ceea ce îl privește consideră că planul de relansare a fost „impus de un grup de țări înțepate și egoiste care văd lucrurile doar din propria perspectivă”.

Pe același subiect: