Anchetă Euronews: Lucrători trataţi ca nişte sclavi de fermele care beneficiază de milioane în fonduri UE / ”Sunt mai protejate animalele”

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 20 iulie 2020, 7:16 Actualitate | Internaţional


Lucratori agricoli la cules de salata
Foto: MediaWorldImages / Alamy / Alamy / Profimedia
Lucrează ore întregi sub soarele arzător, sau în ploaia torenţială, pentru a cultiva și a recolta fructele și legumele pe care le găsim atât de ușor în supermarketuri. Odată cu răspândirea pandemiei coronavirusului în Europa, i-am descoperit brusc pe cei care au fost numiți „lucrători esențiali”, şi care ne permit să avem zilnic mâncare în farfuriile noastre, Persoane ale căror drepturi și condiții de viață sunt de mai multe decenii de-a dreptul scandaloase, arată o anchetă Euronews, preluată de Rador.

PAC: o ploaie de bani pentru companii şi niciun fel de protecție pentru lucrători


Politica agricolă comună a Uniunii Europene (PAC) - cea mai mare sursă de subvenții din lume - își propune să sprijine fermierii și să alimenteze aproximativ 60 de miliarde de euro pe an în sector. Însă condițiile de muncă ale persoanelor angajate în aceste ferme nici măcar nu sunt menționate.

„În prezent ne aflăm într-o situație absurdă, adică sunt mai protejate animalele decât unii dintre lucrătorii din fermele noastre”, spune europarlamentarul verde german Daniel Freund.

Într-o anchetă comună în colaborare cu Lighthouse Reports, Des Spiegel și Mediapart, Euronews a intervievat zeci de lucrători agricoli de pe continent. Acești muncitori se plâng de ore neplătite, de presiuni psihologice enorme, de faptul că au foarte puțină apă sau material de protecție la dispoziţie. Unii au mărturisit că au leşinat, sau au vomitat din cauza epuizării. Ne-au arătat condițiile teribile în care locuiesc și au vorbit despre cazuri de abuzuri verbale, fizice și chiar sexuale.

Spania: barăci și pedepse


Spania este principalul producător european de fructe și legume. În sudul provinciei Huelva, căpșunile sunt numite „aurul roșu”. O afacere care produce venituri de jumătate de miliard de euro pe an.

Dar nu toată lumea profită de asta. Mulți muncitori din regiune sunt migranți neregulați, care trăiesc în „chabolas”, barăci construite din lemn, placaj și plastic provenit din sere. Nu au acces la electricitate, canalizare sau apă potabilă.

„O țară dezvoltată precum Spania, o țară europeană... Nu pot înțelege cum pot permite să continue această situație”, comentează Seydou Diop, care în trecut a făcut parte din armata culegătorilor de căpșuni și a locuit într-una dintre acele barăci. Acum coordonează un colectiv de muncitori care-i reprezintă pe migranții fără documente, adică, aşa cum ne spune el, reprezintă majoritatea muncitorilor agricoli din regiune.

Euronews și ceilalți parteneri din această anchetă au intervievat mai mult de douăzeci de culegători şi foşti culegători de fructe din Huelva. Mulți au spus că nu au primit măști sau mănuși în timpul pandemiei Covid-19. Toată lumea se plânge de orele neplătite, de condițiile de muncă epuizante și de presiunea enormă pentru a recolta cât mai multe fructe.

José Antonio Brazo, un reprezentant al sindicatului Sat din Huelva, spune că cei care nu sunt suficient de productivi sunt pedepsiți: "Pe stil medieval. Dacă nu culegi kilogramele pe care ţi le cer, rămâi acasă una, două sau trei zile fără salariu. Deci, în acele zile nu aduci bani acasă".

Cei mai mulți dintre lucrătorii cu care am vorbit au cerut să rămână anonimi de frica represaliilor. Mulți dintre ei au lucrat pentru Bionest, care conform datelor guvernamentale, doar anul trecut a strâns 4,4 milioane de euro în subvenții PAC.

Bionest nu a răspuns la solicitările noastre repetate de a comenta aceste informații. Site-ul web se deschide printr-un mesaj special care mulțumește "tuturor lucrătorilor agricoli, lucrătorilor din depozit, tuturor persoanelor implicate în afacerea noastră care își desfășoară activitatea în fiecare zi în aceste momente dificile".

Franța: „Bine ați venit în iad”


Franța este o putere agricolă care se mândrește cu unele dintre cele mai bune soluri și clime din lume, fiind de departe cel mai mare producător de semințe oleaginoase și cereale din Uniunea Europeană și care primește mai multe subvenții agricole decât oricare alt stat membru: peste 7 miliarde euro pe an, conform datelor Uniunii.

Juan, un tânăr columbian, a ajuns aici cu o viză de vacanță de muncă. A auzit despre Fattoriè Larrère pe o pagină de Facebook care anunța posibilitatea de a lucra ca muncitor sezonier în sud-vestul Franței. Însă nu a fost angajat de compania în sine, ci de un subcontractant care furnizează în mod regulat lucrători sezonieri pentru Larrère și pentru alte ferme din regiune.

La sfârşitul lunii mai, Juan a fost repatriat în Columbia cu ajutorul autorităților consulare, după ce a acumulat o serie întreagă de dezamăgiri în cele două luni în care a lucrat ca muncitor agricol în Franța blocată de pandemie. Pornind de la cazare: o casă de oaspeți în care trăiau înghesuiţi peste 40 de lucrători sezonieri.

"Bine ai venit în iad, îmi amintesc că mi-a spus. Am crezut că este o glumă. Dar când au deschis ușa și am văzut casa... A fost un dezastru. Podeaua era murdară, erau muște pe tavan, în baie erau fecale pe pereți", spune Juan la telefon, care a cerut să nu-i fie publicat numele complet.

Euronews și partenerii săi au avut acces la copii ale planurilor casei, deținută de familia Larrère, precum și la înregistrările chiriașilor care spuneau despre chiria pe care au plătit-o: aproximativ 200 de euro pe lună, bani reţinuţi direct din salariul lor. La sfârșitul lunii iunie, chiriașii i-au condus pe corespondenții noștri să viziteze casa.

Într-o cameră putea dormi până la cinci adulți. Alții dormeau în paturi suprapuse, încălcând legile franceze privind locuințele pentru lucrătorii sezonieri. Nu erau furnizate cearceafuri sau perne, iar în băi nu exista hârtie igienică.

Fermele Larrère sunt importanți producători de morcovi organici în Franța, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 50 de milioane de euro. Conform datelor guvernamentale, în fiecare an primesc peste 300.000 de euro din subvențiile PAC.

Am vorbit cu aproximativ cincisprezece persoane care au lucrat la această fermă. Cu toţii se plâng de zile lungi de muncă, de ore suplimentare neplătite și de cazarea mult prea scumpă.

Ca răspuns la ancheta noastră, directorul general al acestei companii de familie, Patrick Larrère, a trimis o declarație lungă în care a scris că, după ce ne-a întâlnit, compania a efectuat un sondaj intern și a recunoscut unele deficiențe în organizație, dar că majoritatea persoanelor intervievate de noi intenționau să revină să muncească la fermele lor şi în viitor.

Larrère adaugă că va fi elaborat un cod deontologic pentru a îmbunătăți managementul și condițiile de muncă. Promite să furnizeze cearceafuri și cere ajutorul autorităților pentru găzduirea muncitorilor în timpul sezonului de vară.

În Germania: costul uman al cărnii


În abatoarele din întreaga lume, focarele de Covid-19 au contribuit la aprinderea luminii reflectoarelor asupra condițiilor de muncă ale celor care sacrifică carnea ce ajunge pe rafturile supermarketurilor noastre.

Compania germană de ambalare a cărnii Tönnies a ajuns în centrul unor controverse pentru că nu a putut ajuta suficient de mult autoritățile pentru a depista sutele de lucrători infectați.

O mare parte din forța de muncă a companiei este angajată în Europa de Est, prin subcontractanți acuzați de sindicate că nu au plătit ore suplimentare și că i-au pus pe lucrătorii migranți să plătească sute de euro chirie pentru un pat într-o cameră comună.

Chestiunea a riscat un incident diplomatic între România și Germania, atunci când ministrul român al muncii, Violeta Alexandru, a sosit cu maşina de la București pentru a se plânge de tratamentul acordat compatrioților săi care lucrau în fabricile de prelucrare a cărnii din țară și în fermele de sparanghel.

"Lucrurile ar trebui să fie clare de la început: care este salariul meu? Cât sunt plătit pentru orele suplimentare? Cât de mult pot să lucrez în plus?", spune Alexandru pentru Euronews.

Politica a insistat asupra faptului că verificarea condițiilor de muncă revine statelor membre, sugerând că UE ar trebui să utilizeze mai bine puterea sa de foc și să fie arhitectul schimbării în sectoarele subvenționate, precum agricultura.

"Cred că rolul nostru în UE este să ne asigurăm că banii contribuabililor la nivel european sunt tratați cu respect, inclusiv prin efectuarea de controale și prin verificarea faptului că toți angajații cu aceste contracte acoperite de fonduri europene beneficiază de o protecție socială minimă pentru locul de muncă pe care îl acoperă".

„Lucrători esențiali”


La 19 iunie, Parlamentul European a recunoscut existența acestor probleme prin aprobarea unei rezoluții care solicită „acțiuni urgente pentru a proteja sănătatea, siguranța și condițiile de muncă ale lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri”.

Europarlamentarii spun că „criza Covid-19 a evidențiat și a agravat în continuare dumpingul social și precaritatea actuală a situațiilor multora dintre ei. De asemenea, rezoluția îndeamnă statele membre să „crească capacitatea inspectoratelor de muncă și să asigure locuințe de calitate, care nu ar trebui să fie legate de salarii”.

Între timp, la 16 iulie, Comisia a prezentat noile orientări pentru protecția sănătății și a drepturilor sociale ale acestui tip de angajați precari.

"Nu puteți avea un model de afaceri bazat pe o formă de exploatare a lucrătorilor străini. Aceștia sunt lucrători esențiali pentru că în această criză, dacă ei nu ar fi existat, noi ne-am fi confruntat şi cu o criză alimentară" - a spus Nicolas Schmit, comisarul european pentru muncă și drepturile sociale.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12198 vizualizari

 • +28 (30 voturi)    
  Acesti oameni sarmani, (Luni, 20 iulie 2020, 7:56)

  John M. [utilizator]

  cu putina educatie, dar cu dorinta sincera de a castiga un ban cinstit trebuie sa fie organizati de cineva pentru ca se vede ca singuri nu o pot face. Si atunci sa-l vad eu pe fermierul de capsuni sau orice altceva cum vine si se roaga de acesti oameni mununati sa lucreze pe 10 euro pe ora, plus cazare in conditii de hotel de 2 stele, plus beneficii de vechime in munca, adica tot tacamul sindicalistului european care poate inalta sau scufunda economia unei tari.
  • +19 (19 voturi)    
   corect (Luni, 20 iulie 2020, 9:41)

   young_e [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   cred ca boala secolului este IPOCRIZIA. nu vin acestri oameni exact din tarile unde pentru "productivitatea muncii scazuta" se platesc salarii de mizerie? si cine ste atunci de vina pentru productivitatea asta? nu cumva managementul care isi aroga salarii la nivel international pentur ca, nu-i asa, ei sunt productivi si aduc profit ?
   • +6 (12 voturi)    
    Pana si refugiatii sunt tratati mai bine (Luni, 20 iulie 2020, 12:14)

    imiiubesctara [utilizator] i-a raspuns lui young_e

    Casa, masa, asigurari medicale, bani si timp liber ca sa se marleasca. Problema Europei de Vest e o clasa medie bine ancorata care reteaza politicienii incompetenti si asta deranjeaza. Se doreste o rusificare a acestor tari, prin aducerea unor natii cu culturi puturoase, dependente de ajutoare sociale si gata sa aplice stampila unde li se spune.

    Evenimentele din ultimele luni, unde ajutoratii social ies si incendiaza sau distrug bunurile celor ce le platesc cele necesare sunt un semn clar ca aceste creaturi nu au venit sa fie ajutate, ci sa colonizeze in tacere noi teritorii. Cand provii dintr-o cultura care incurajeaza sa calci pe cadavre, sa faci ce iti doresti pentru ca esti "liber" si sa consideri mila ca o slabiciune, esti un parazit.
    • +1 (5 voturi)    
     corect! (Luni, 20 iulie 2020, 13:04)

     Mircea1978 [utilizator] i-a raspuns lui imiiubesctara

     Refugiatii sint tratati mult mai bine, pentru ca exista expunere media finantata de persoane ssi ONG-uri care se ocupa cu asta.
     Acesti munictori sezonieri daca ar fi platiti ca in exemplul de mai sus, adica 10 eur/ora+samd, ar duce instantaneu la reducerea veniturilor celor care activeaza in industrie ori la o crestere a preturilor. Asta ar duce la tulburari interne grave in statele din Vest, ca atunci cind nu e de haleala iesi in strada, nu?
     In plus patronatele din agricultura si din industria alimentara sint extreme de puternice si preseaza guvernele sa inchida ochii la aces tip de sclavie. Un caz nototriu este in Germania. Asa ca despre ce vorbim noi aici?
  • +7 (9 voturi)    
   corect. (Luni, 20 iulie 2020, 13:19)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui John M.

   e o forma de sclavie datorata LACOMIEI. civilizatie si occidentul si toate cele nu au niciun cuvat de spus. se mai intreaba duamna nu tiu care cum e posibil? pai cum au facut inaintasii vostri rost de bogatii ?? prin colonizare , au supt maxim din colonii. acum coloniile sunt la doi pasi , iar sclavii sunt f accesibili. daca nu vin ei , ii luati voi cu avion privat. si faceti asa fel incat in tara de provenienta , minimul pe economie sa fie infimul pe economie . apoiii luati ,le dati infim + 2 euro si i folositi ca sclavi. apoi va imbogatiti . apoi va cumparati lamborghini , iahturi si .. insule . asta se cheama lacomie. aceasta este motorul economiei reale occidentale : lacomia. nu ca modelele comuniste ar fi mai bune (doamne fereste) - chiar lenin a spus o cu gura lui : feriti-va de burghezia comunista . deci care este .. oricine e la putere profita maxim indiferent de regim . si profita ptr ca la putere ajung CEI LACOMI
  • 0 (0 voturi)    
   Cititi comentariul meu si luati aminte. (Luni, 20 iulie 2020, 21:24)

   cosminas [utilizator] i-a raspuns lui John M.

   Acesti oameni sarmani...Trag ca animalele , ca vitele.Stiu despre ce vorbesc , chiar daca nu am lucrat afara.Organizare in apararea drepturilor muncii nu vor avea decat formal.De ce credeti ca au plecat din Romania ? Sindicatele sunt putine, ci doar reprezentantii muncitorilor.Cuvinte cu forma dar fara sens care dau bine pe hartie.
 • -4 (24 voturi)    
  /// (Luni, 20 iulie 2020, 8:09)

  GemstonePig [utilizator]

  ''Podeaua era murdară, erau muște pe tavan, în baie erau fecale pe pereți" cred ca patronul milionar venea noaptea cand dormeau muncitorii si facea mizerie peste tot
 • +7 (21 voturi)    
  Cam greu... (Luni, 20 iulie 2020, 8:13)

  BEDE [utilizator]

  Ce să faci prins între proteste gen gillets jaunes, marea grijă cu privire la schimbprile climatice, protecția animalelor și protecția muncitorilor sezonieri, la care se mai adaugă și că toți pensionarii vor pensii mai mari, plus, acum criza cauzată de COVID? Care să fie prioritățile? Mai adăugăm și cum China ar vrea să cumpere tot ce se poate și din Europa, după ce a cumpărat o bună parte din Africa. Plus faptul că Rusia este acum o amenințare chair mai serioasă decât în peroada numită a războiului rece, mai ales în condițiile în care Trump are un joc greu previzibil...
  Plus tot felul de orgolii naționale care produc dezbinare în UE. UE, care s-a construit mai mult pe ideea de a crea o piață regională și ca business-ul să meargă mai bine decât lovindu-se de ott felul de bariere impuse de guvernele statelor naționale.
  • +1 (5 voturi)    
   da (Luni, 20 iulie 2020, 13:21)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui BEDE

   pai cum sa mearga bisnisul , ca merge numai a lor , al nostru sta pe loc. producatorii agricoli local ( si vb de oameni cu mainile batatorite -pt care am un infinit respect , nu de samsari )nu pot vinde in piete ca s au inchis ca sa mearga bine "piata lidl"
 • -14 (26 voturi)    
  Stil medieval... ramai acasa? (Luni, 20 iulie 2020, 8:24)

  Lok [utilizator]

  Mai baieti, stil medieval era biciul. Daca nu munceti pe cat doreste ala sa plateasca e normal sa te trimita acasa.
 • -1 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 20 iulie 2020, 8:58)

  [anonim]

 • +13 (25 voturi)    
  "Vietile saracilor conteaza" (Luni, 20 iulie 2020, 9:12)

  animatron [utilizator]

  Un "Romanian lives matter" ar trebui sa fie un slogan servit zilnic de protestatari sub ferestrele ambasadelor Germaniei sau Spaniei (si pe la guvernul nostru cateodata), pentru ca asa cum bine precizeaza Euronews, tine de "responsabilitatea fiecarui stat UE" sa asigure pe teritoriul sau conditii de munca in acord cu legislatia UE.

  Inainte de a ne agita cu lacrimi de crocodil pentru niste talhari pe care ii omoara politia prin America, avem chiar langa noi oameni care sufera zilnic de discriminare sociala si economica "sistemica" in plina Europa "civlizata".

  Muncitorii din agricultura aduc zeci de miliarde de euro la PIB-urile unor tari ca Germania, Italia, Spania sau Franta, dar sunt tratati cu indiferenta de autoritatile de acolo atunci cand sunt semnalate permanent numeroase abuzuri din partea patronilor/societatilor comerciale germane, italiene sau spaniole.

  Au trebuit interventii ale statului roman, au fost necesare anchete epidemiologice pt Covid19, pt ca in sfarsit problema sa fie studiata mai atent si unele masuri sa fie luate pentru a stopa/diminua abuzurile.

  Forme de "sclavie moderna" exista peste tot in UE si in materia asta e o lupta pe care "fortele progresiste" din Europa nu o duc cu adevarat pt ca au alte prioritati se pare.

  Nu e nevoie de anarhie pe strazi si marxism belemist in Europa, dar avem nevoie sa constientizam si sa facem cunoscut public ca este inacceptabil ca milioane de europeni saraci sa fie discriminati si tratati cu dispret de angajatorii lor (indiferent ca acestia din urma sunt chiar din Romania sau din Germania, Franta, Italia).

  "Toate vietile conteaza", nu doar unele (cum sustin cei care nu pricep ca devin astfel profund rasisti) si nu doar in USA.

  Cine simte in Europa ca are fibra "Social Justice Warrior" (SJW) sa inceapa nu cu cei cazuti recent din barci prin UE, ci cu milioanele de amarati "autohtoni" care sufera de multi ani intr-o Europa care pare sa nu mai iasa dintr-un nesfarsit sir de crize.
  • +3 (3 voturi)    
   Majoritatea abuzurilor NU sunt semnalate (Luni, 20 iulie 2020, 15:42)

   Dan B [anonim] i-a raspuns lui animatron

   Sa nu uitam, ambasada Romaniei in Germania a declarat ca nu a avut NICI O PLANGERE facuta de vreun muncitor sezonier referitoare la conditiile de munca si de cazare.
 • +10 (14 voturi)    
  ancheta euronews (Luni, 20 iulie 2020, 9:19)

  atc [utilizator]

  Dupa ce s-a lichidat sclavia negrilor acum cca. 200 de ani, s-ar putea sa vina la rand cea a albilor.
 • +9 (21 voturi)    
  Salariile (Luni, 20 iulie 2020, 9:56)

  aducatoruladevarului [utilizator]

  de mizerie din Romania, bataia de joc a statului si patronilor i-au fortat pe romani sa plece unde au vazut cu ochii. Este foarte trist ceea ce se intampla, acesti oameni muncesc, rabda, sufera umilinte din cauza coruptiei si pilelor din tara. Tot respectul pentru ei, prin sudoarea lor s-au ridicat sute de sate , comune sarace, s-au trimis miliarde de euro in tara, macar copiii lor au sansa de a urma o facultate si de a nu fi nevoiti sa plece sub jugul strainilor.
  • +4 (4 voturi)    
   .. (Luni, 20 iulie 2020, 13:25)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui aducatoruladevarului

   da , asta e singura sansa a copiilor lor - educatia.
   cunosc multi tineri care studiaza informatica in timp ce mamele lor ingrijesc batranii europei , iar tatii culeg sparanghel ca fii lor sa mananace o paine dulce-amara in bransha mult invidiatat a it -istilor si nu numai..
 • +16 (20 voturi)    
  Au descoperit apa calda (Luni, 20 iulie 2020, 10:08)

  CrisJti [utilizator]

  Agricultura tarilor din Vest se bazeaza exclusiv pe 3 factori: 1. Subventiile uriase de la UE, romanii nici nu viseaza la asa sume. 2. Munca de sclavi al muncitorilor din Europa de Est. 3. Piete exclusive reglementate de catre baietii din Bruxelles prin care li se asigura un flux de bani continuu.
  Altfel, noi, astia mai amarati din Est mereu suntem "neproductivi" si de aia avem salarii de cacat. Dar nu stiu cum se face ca multe tari din Vest importa muncitori din Est la greu, asa, neproductivi cum suntem. Lucrez in IT si recent am aterizat intr-o tara scandinava despre care se spune ca sunt campioni la productivitate. Ce sa vezi, proiectul unde am ajuns are doar est europeni, americani si sud americani.
  • +4 (4 voturi)    
   no, (Luni, 20 iulie 2020, 13:26)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui CrisJti

   asa neproductivi , da se bate lumea pe schinarile noastre .. bafta acolo unde esti si nu uita de unde ai plecat...
 • +1 (9 voturi)    
  sclavii e in Kiseleff (Luni, 20 iulie 2020, 11:06)

  Gheorghe Pudila [anonim]

  Daca Euronews vrea sa vada cu adevarat cum e sclavia si sclavii ar trebui sa faca o ancheta in Bucuresti in subsolurile din Kuselefff 6 si 10.
 • +3 (5 voturi)    
  Onest privind (Luni, 20 iulie 2020, 13:39)

  UpNext [utilizator]

  lucrurile, media romaneasca este plina cu articole si informatii privind conditiile mizere de viata si munca ale imigrantilor in vest de prin....1970, cand presa comunista livra citiorilor imagini si texte emotionale cu turci lucrand in constructii in RFG (Gastarbeiters) sau portughezi la cules in Franta, doar doua exemple..

  De cel putin 20 de ani, in Romania, toata media video-audio-print-online nu inceteaza sa difuzeze informatii reale, dramatice si revoltatoare despre conditiile inumane in care traiesc, muncesc si sunt platiti romanii la munci fizice de baza, DAR DEGEABA!!! Romanii "profunzi" stiu ei mai bine si pleaca pe cateva sute de euro /luna sa fie bataia de joc a pietei muncii vestice si a autoritatilor, fiind constienti de riscuri si consecinte (cei mai multi). Iar fenomenul nu va inceta curand, pentru ca fascinatia strainatatii (dincolo e mai bine) s-a infipt in mentalul valahomoldav de secole.
 • 0 (6 voturi)    
  Eu -client ma intreb... (Luni, 20 iulie 2020, 15:02)

  Mihai Panet [anonim]

  Daca asa isi trateaza lucratorii de care depind, cum si-or trata clientii? Ce surprize s-or gasi in mincare?
 • +2 (2 voturi)    
  Sclavia moderna exista si in Romania. (Luni, 20 iulie 2020, 21:15)

  cosminas [utilizator]

  Pentru cei care nu stiu sau nu cred sclavia exista si in tara noastra.Norme uriase , uneori conditii de evul mediu , sa vedeti voi in schimbul de noapte cand se inchide apa la toalete si caldura ori frigul, la fel noaptea.Uneori clima se stopeaza si ziua , doar venirea , stiuta de patroni , a itm ului , deranjeaza conducerea firmelor.Cei care comenteaza sunt infierati de multe ori chiar de colegii lor din productie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by