Sonda emirateză Al-Amal (Speranţa), prima misiune spaţială arabă spre planeta Marte, a decolat luni de la centrul spaţial Tanegashima din sud-vestul Japoniei, după ce lansarea sa, prevăzută pe 14 iulie, a fost amânată de două ori săptămâna trecută din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, transmit AFP şi Reuters. preluate de Agerpres.

Lansare Al-AmalFoto: Captura YouTube

Lansată la ora locală 06:58 (duminică 21:58 GMT ), sonda spaţială fără pilot la bord ar trebui să înceapă să orbiteze în jurul planetei Marte într-o misiune de şapte luni, până în februarie 2021, marcând cea de-a 50-a aniversare a unificării celor şapte principate care constituie Emiratele Arabe Unite. Lansarea sa a fost difuzată online în direct.

Emiratele Arabe Unite (EAU) fac eforturi să îşi dezvolte capacităţile ştiinţifice şi tehnologice şi să scadă astfel dependenţa de petrol.

Misiunea spre Marte a costat EAU 200 de milioane de dolari, conform informaţiilor furnizate de ministrul emiratez pentru ştiinţe avansate Sarah Amiri. Ea îşi propune să ofere, pentru prima dată, o imagine completă a atmosferei de pe această planetă, studiind schimbările zilnice şi sezoniere.

EAU au anunţat intenţia realizării acestui proiect în 2014 şi au lansat un program spaţial naţional în 2017 pentru a dezvolta expertiză în domeniu. Populaţia sa, de 9.4 milioane de locuitori, dintre care majoritari sunt muncitorii străini, este lipsită de instruire ştiinţifică şi industrială în domeniul spaţial.

Planurile emirateze sunt ambiţioase şi vizează realizarea unei aşezări pe Marte până în 2117.