Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ţinut sâmbătă un discurs online, cu ocazia Zilei Internaţionale Nelson Mandela, avertizând că lumea a ajuns într-un "punct critic" şi cerând un model global de guvernare pentru combaterea inegalităţilor agravate de epidemia de coronavirus, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

Pandemia "a fost comparată cu o radiografie la care s-au văzut fracturile din scheletul fragil al societăţilor pe care le-am construit", a spus Guterres. "Aceasta expune erorile şi neadevărurile de peste tot: minciuna că pieţele libere pot asigura asistenţă medicală pentru toţi; ficţiunea că munca de îngrijire neremunerată nu este muncă; amăgirea că trăim într-o lume post-rasistă; mitul că suntem cu toţii în aceeaşi oală", a adăugat el.

Secretarul general a evidenţiat principalele cauze ale inegalităţi, inclusiv rasismul sistemic, moştenirea colonialismului, patiarhatul, decalajele în accesul la tehnologie şi inegalităţile din guvernarea globală.

"Ţările care au câştigat acum 70 de ani au refuzat să ia în considerare reformele necesare pentru modificarea relaţiilor de putere în instituţiile internaţionale", a spus Guterres, referindu-se la voturile în Consiliul de Securitate al ONU, unde Statele Unite, China, Rusia, Regatul Unit şi Franţa au drept de veto.

Înaltul oficial a susţinut că reacţia la pandemie "trebuie să se bazeze pe un nou contract social şi pe un nou acord internaţional care să creeze oportunităţi egale pentru toţi şi respectul drepturilor şi libertăţilor tuturor". Noul model ar asigura participarea generală şi egală la instituţii, globalizarea echitabilă, o greutate mai mare a punctelor de vedere ale ţărilor în curs de dezvoltare la luarea deciziilor globale şi un sistem de comerţ mai cuprinzător şi mai echilibrat, a arătat el.