Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a denunțat vineri politica sancțiunilor a administrației americane, spunând că aceasta este contraproductivă, relatează AFP.

Josep BorrellFoto: Ministry of the President. Government of Spain

"Sunt profund îngrijorat de utilizarea tot mai mare a sancțiunilor sau de amenințarea cu sancțiuni de către Statele Unite împotriva afacerilor și intereselor europene", a spus el într-o declarație emisă în numele său în timpul unui summit european. dedicat reînvierii economiei europene.

"Am asistat la această tendință în creștere în cazurile Iranului, Cubei, Curții Penale Internaționale și, mai recent, în cazul proiectelor Nordstream 2 și Turkstream (gazoduct)", a spus el.

Ministrul american de externe, Mike Pompeo, a deschis miercuri calea către sancțiuni mai dure pentru a împiedica punerea în funcțiune a proiectului de conducte Nordstream 2 între Rusia și Germania. Aceste sancțiuni au fost denunțate de Berlin.

Proiectul Turkstream trebuie să furnizeze gaz rusesc în Turcia și Europa. Acesta a fost inaugurat în ianuarie de președinții Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan.

"În principiu, Uniunea Europeană se opune utilizării sancțiunilor de către țările terțe împotriva companiilor europene care desfășoară activități legitime", a spus Borrell.

"În plus, consideră că aplicarea extrateritorială a sancțiunilor este contrară dreptului internațional", a insistat el.

Spaniolul a subliniat că „politicile europene ar trebui stabilite aici în Europa și nu de țările terțe”.

"Când există diferențe politice, Uniunea Europeană este întotdeauna deschisă la dialog. Dar acest lucru nu se poate face împotriva amenințării cu sancțiuni", a concluzionat el.