O primă zi de discuţii intense a avut loc vineri între cei 27 de lideri ai Uniunii Europene (UE) pentru a încerca să degajeze un compromis în privinţa uriaşului plan de relansare de 750 de miliarde de euro, în special din partea ţărilor aşa-zise "frugale", comentează AFP.

Merkel și MacronFoto: Captura video

A fost pentru prima dată când şefii de stat sau de guvern, purtând mască de protecţie pe faţă, s-au reunit în persoană la Bruxelles după aproape cinci luni, din cauza pandemiei de COVID-19.

După şapte ore de discuţii în conclav, ei s-au reîntâlnit la cină puţin după orele 21.00 (19.00 GMT).

Dineul a fost precedat de întâlniri în grupuri mai mici, după cum a arătat o fotografie în care cancelarul german, Angela Merkel, a cărei ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, discută cu şeful statului francez, Emmanuel Macron, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu mediatorul-şef al summitului, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

"Vestea bună este că nimeni nu a părăsit sala" reuniunii, a comentat o sursă diplomatică. "Toată lumea este constructivă", a subliniat sursa.

La masa negocierilor: planul de relansare post-coronavirus, alcătuit din 250 de miliarde de euro împrumuturi, dar mai ales din subvenţii în valoare de 500 de miliarde de euro, care nu vor trebui rambursate de statele beneficiare.

Potrivit mai multor surse europene, totalul subvenţiilor, ce ar putea fi diminuat, se află în centrul discuţiilor, potrivit Agerpres.

Cei 27 de lideri ai UE s-au reunit vineri la Bruxelles, pentru prima oară față în față în ultimele 5 luni,în încercarea de a ajunge la un acord asupra Planului de relansare, care este însă departe de a stârni unanimitate, în ciuda amenințării unei recesiuni istorice, scrie AFP.

"Este un moment al adevărului și al ambiției pentru Europa", a afirmat președintele francez Emmanuel Macron, la sosirea la summit. Acesta s-a declarat "încrezător dar prudent" în ceea ce privește posibilitatea unui acord pentru susținerea economiei în fața consecințelor devastatoare ale pandemiei.