Revenirea cazurilor Covid-19 reprezintă „riscul principal” pentru economia SUA, estimează FMI vineri, cerând autorităților „să depună noi eforturi” pentru a lupta împotriva pandemiei și pentru a face față provocărilor socio-economice", potrivit AFP.

Coada la un centru de testare pentru coronavirus din SUAFoto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fondul Monetar Internațional, care tocmai și-a încheiat revizuirea anuală a celei mai mari economii din lume, se așteaptă ca PIB-ul SUA să contracteze 37% în trimestrul doi la o rată anuală, rezultat direct al măsurilor de izolare, "în ciuda sprijinului politic fără precedent. "

Pentru anul în ansamblu, recesiunea ar trebui să fie în jur de 6,6% dacă activitatea economică continuă. Cu toate acestea, reînceperea pandemiei, care este și „cel mai dificil risc de cuantificat”, a dus deja la „încetinirea” în anumite state ale țării și la o „anulare parțială” a deciziilor de redeschidere, suficient pentru a stopa recuperarea începută în mai, notează Fondul.

FMI avertizează, de asemenea, despre posibilitatea creșterii „sărăciei sistemice”, amintind că înainte de pandemie, rata sărăciei era deja ridicată în comparație cu cea a altor economii avansate.

Există, de asemenea, o dimensiune rasială importantă a sărăciei în Statele Unite, afro-americanii și hispanicii fiind mai susceptibili să cadă în sărăcie decât populația caucaziană.

"Vor fi necesare noi eforturi politice pentru combaterea pandemiei și pentru soluționarea unei serii de provocări socio-economice adânc înrădăcinate care continuă să afecteze Statele Unite", a declarat FMI.

Înainte de pandemie, chiar și după un deceniu de expansiune economică, țara se confrunta cu inegalități sociale puternice.

Fondul îndeamnă Statele Unite să ia o serie de măsuri pentru stimularea cererii, îmbunătățirea pregătirii pentru crizele de sănătate și sprijinirea celor mai vulnerabili.