Financial Times: E vremea ca SUA să învețe cum funcționează democrația modernă

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 iulie 2020, 2:13 Actualitate | Internaţional


Donald Trump
Foto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia
Dacă Trump va pleca, țara va putea repara punctele vulnerabile exploatate de el - cu ajutorul vechilor aliați.

În 1946 un grup de americani s-a adunat într-o sală de bal din Tokyoul ocupat pentru a scrie constituția Japoniei. Un supervizor i-a spus lui Beate Sirota, o femeie de 22 de ani născută la Viena dar crescută mai mult în Japonia: „Tu ești femeie; de ce nu scrii tu capitolul referitor la drepturile femeilor?” - relatează cotidianul Financial Times, într-un material citat de Rador.

Sirota a împrumutat exemplare ale altor constituții de la biblioteci (cele mai utile s-au dovedit a fi cea sovietică și cea de la Weimar) și într-o săptămână a scris un text care avea să devină revoluționarul Articol 14 al constituției japoneze. Începea cu „Toți oamenii sunt egali sub lege” și interzicea orice formă de discriminare.

Articolul 24 scris de ea stipula că mariajul necesită consimțământ reciproc și presupune drepturi egale pentru ambii soți. Între timp, sublocotenentul Richard Poole, de 26 de ani, îl redefinea pe împăratul Japoniei drept „simbol”, până atunci el fiind considerat un zeu uman. În 2000, când Poole și Sirota au fost audiați de o comisie parlamentară japoneză care urmărea să stabilească oportunitatea schimbării constituției, ea a declarat într-o japoneză fluentă că e mai bună decât constituția americană.

SUA au contribuit la reconstrucția democrației în Japonia și Europa. Dacă Donald Trump va pierde la alegerile din noiembrie, japonezii și europenii ar putea avea o ocazie de a le întoarce favorul.

Istoricul John Dower scria despre transformarea Japoniei: „Sunt momente în istorie - ferestre efemere de oportunitate - în care oamenii efectiv se opresc și se întreabă: «Ce înseamnă o societate bună? Cum o putem înfăptui?»”. S-ar putea ca SUA să se apropie acum de un astfel de moment. Dacă Trump pleacă, țara își va putea repara punctele șubrede din democrația ei - cele pe care Trump le-a exploatat și cele care erau deja evidente cu mult înainte ca el să apară. SUA sunt mult prea divizate pentru a-și putea schimba constituția, și prea puțini republicani sunt dispuși să combată obstrucționarea alegătorilor [metode indirecte de a îngreuna votul unor categorii - n.trad.], dar sunt posibile numeroase reforme serioase. Și vechii aliați ai Americii o pot consilia.

În limbajul Alcoolicilor Anonimi, primul pas spre schimbare este să admiți că ai o problemă. SUA par a fi aproape de a ajunge pe fundul apei. Doar 17% din americani își mai consideră țara „un oraș strălucitor pe o colină” [expresie împrumutată dintr-o parabolă biblică, semnificând rolul de „far călăuzitor” al Americii pentru lume - n.trad.], a constatat un sondaj YouGov comandat de Yahoo News; doar 14% mai spun că sunt „foarte fericiți”, de departe cel mai mic procent înregistrat după 1972, conform Universității din Chicago; și chiar înainte de pandemie, doar 17% au afirmat că de obicei au încredere că guvernul va acționa cum trebuie, o valoare apropiată de minimul istoric, arată un sondaj al Pew Research.

Trump ne-a ajutat să descoperim mici fragmente ale sistemului american care au nevoie de o reparație urgentă. Ceea ce înainte de el erau norme nescrise ar putea deveni acum legi. Toții viitorii candidați prezidențiali ar trebui obligați să renunțe la afacerile proprii, să-și publice declarațiile fiscale și să raporteze tentativele de intervenție străină în alegeri. Președinții ar trebui să-și piardă puterea asupra procurorilor federali și a altor funcționari cu atribuții de inspectare a departamentelor cabinetului. Președinții n-ar trebui să aibă voie să grațieze infractori care le sunt apropiați, cum este Roger Stone.

Pentru a trece dincolo de acești pași mărunți, SUA trebuie să facă un lucru pe care nu l-au mai făcut niciodată: să se compare cu alte țări. Cât timp America s-a autoproclamat „cea mai mare democrație din lume”, nu s-a deranjat s-o facă. Dar acum factorii de decizie americani au nevoie să ia lecții de democrație de la străini.

Cum poate fi asanată mlaștina [corupția - n.trad.] de la Washington? Franța a adoptat în 2017 o lege pentru „moralizarea” politicii. Aceasta le interzice politicienilor să-și angajeze rude apropiate și să primească anumite tipuri de plăți și, în general, abrogă impunitatea. Fostul premier François Fillon a fost condamnat în iunie la închisoare pentru delapidare, după ce și-a plătit nevasta cu peste 1 milion de euro din bani publici pentru o muncă pe care nu o prestase. Fostul președinte Nicolas Sarkozy așteaptă să fie judecat într-un dosar privind finanțarea campaniei electorale.

Cum pot fi combătute știrile false? Copiii trebuie învățați să evalueze sursele, lucru ce trebuie inclus „în toate curiculele din școli și în cele pentru instruirea profesorilor”, au scris Andreas Schleicher, responsabil cu educația al OECD [Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică] și Juliane von Reppert-Bismarck de la ONG-ul Lie Detectors.

Ce e de făcut cu statuile unor oameni răi morți? Muzeul în aer liber al statuilor din Budapesta găzduiește încă busturi gigantice ale lui Lenin și ale altor ucigași în masă comuniști, fără a le permite însă să infecteze principalele spațiile publice ale Ungariei.

Ar trebui poliția înarmată să se ocupe de cazurile bolnavilor psihici care fac o criză? Petreceți o săptămână împreună cu serviciul de ambulanță psihiatrică din Stockholm.

Delegații americane ar trebui să mai fure meserie și de la Meng Foon, comisarul pentru relații rasiale al Noii Zeelande, sau să viziteze închisoarea din Norvegia în care nu există nici celule și nici gardieni înarmați, situată într-o pădure și aducând a tabără de vacanță. Sistemul penitenciar norvegian are cea mai mică rată de recidivă din lume, remarcă Rutger Bregman [istoric olandez contemporan - n.trad.] în „Umanitate”.

Uneori este vorba de a învăța noi norme. După Hitler, politicienii germani au convenit tacit să se trateze reciproc drept rivali, nu inamici, să evite limbajul emoțional (cancelarii germani sunt deliberat plicticoși) și să se asigure că oamenii de la baza piramidei nu se simt niciodată periculos de îndepărtați. Germania este de asemenea și un model în privința abordării trecutului național. Un prieten german de-al meu care îngrijește morminte evreiești mi-a spus: „Nu mă simt vinovat - m-am născut în 1968. Mă simt responsabil”.

După război au fost înființate nenumărate scheme pentru a-i ajuta pe europeni și japonezi să studieze în SUA. Mulți dintre acei tineri s-au îndrăgostit de America. O știu, pentru că sunt unul dintre ei. Anul acesta relativ puțini străini vor merge să studieze în SUA. În schimb, haideți să-i ajutăm pe tinerii americani să studieze în Europa, în limba engleză, cu taxe școlare mult mai mici decât la ei în țară, și să le arătăm cum funcționează democrațiile moderne. Măcar atât le datorăm Statelor Unite. (Articol de Simon Kuper, Financial Times / Traducere: Rador)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9142 vizualizari

 • -7 (65 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 5:02)

  [anonim]

  • +5 (23 voturi)    
   Bună ironia! (Vineri, 17 iulie 2020, 7:12)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui

   Chiar China și Rusia sunt dintre cele mai tari.
   Altfel, principial, constituția URSS sigur că suna foarte bine, dar practic, viața din URSS era și este jalnică.
   Și mai este o chestie: legile se pot schimba mai ușor decât mentalitățile. Aceasta se vede bine în USA. Acum nu există legi care să nu respingă orice discriminare pe criterii rasiale și etnice, dar totuși destul de mulți practică discriminări pe asemenea criterii. Sunt albi rasiști, dar sunt și negri rasiști, care consideră că este timpul să se răzbune pe albi pentru ceea ce au suferit strămoșii lor și să se răzbune be albi în general, fără deosebire.
   Și nu numai în USA e așa. Și India se zice a fi stat democratic, dar practic se menține împărțirea în caste a societății.
   În China în schimb este mult mai bine: nomenclatura PCC și restul... Foarte echitabil, nu?
 • -7 (47 voturi)    
  Bari Weiss (Vineri, 17 iulie 2020, 6:09)

  Setalcott [utilizator]

  Scrisoare de demisie de la New York Times

  "Intellectual curiosity—let alone risk-taking—is now a liability at The Times. Why edit something challenging to our readers, or write something bold only to go through the numbing process of making it ideologically kosher, when we can assure ourselves of job security (and clicks) by publishing our 4000th op-ed arguing that Donald Trump is a unique danger to the country and the world? And so self-censorship has become the norm.
  What rules that remain at The Times are applied with extreme selectivity. If a person’s ideology is in keeping with the new orthodoxy, they and their work remain unscrutinized. Everyone else lives in fear of the digital thunderdome. Online venom is excused so long as it is directed at the proper targets...
  The paper of record is, more and more, the record of those living in a distant galaxy, one whose concerns are profoundly removed from the lives of most people. This is a galaxy in which, to choose just a few recent examples, the Soviet space program is lauded for its “diversity”; the doxxing of teenagers in the name of justice is condoned; and the worst caste systems in human history includes the United States alongside Nazi Germany."

  https://www.bariweiss.com/resignation-letter
  • -12 (38 voturi)    
   ...sau lasa! (Vineri, 17 iulie 2020, 7:30)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   "SUA au contribuit la reconstrucția democrației în Japonia și Europa. Dacă Donald Trump va pierde la alegerile din noiembrie, japonezii și europenii ar putea avea o ocazie de a le întoarce favorul."

   ===========================

   ...sau lasa!

   Eh, lasa asta cu "democratia" prin Asia sau chiar prin Ioropa. Le pute aia americana? Nu-i problema, sa o tina pe-a lor.

   Democratia americana inca mai e legata de popor, d'aia se aleg serifi, procurori, judecatori...sa mai raspunda si in fata poporului. In Ioropa astia sunt dumnezei pe pamant...raspund doar in fata alora care i-au pus in scaune...care de multe ori nici nu stiu o boaba din limba bastinasilor reglementati si justitiati.

   Deci, las-o asa, nasoala cum e, Democratia Americana. Nu-i nevoie sa vina vreun sorosist s-o schimbe cu ceva mai prost.
   • 0 (22 voturi)    
    You are, actually, old look! (Vineri, 17 iulie 2020, 13:24)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    The world has changed, but America is as primitive as in the 60's !
    You disagree?! Bite me!
 • -7 (47 voturi)    
  si sa se publice doar opiniile belemiste! (Vineri, 17 iulie 2020, 6:48)

  Antenistontel [utilizator]

  .
 • -8 (50 voturi)    
  istoria se derulează ciclic (Vineri, 17 iulie 2020, 6:56)

  Mendebilul [utilizator]

  am senzația că citesc un text proletcultist al anilor 50. sunt aceleași mituri, cu alt nume. viitorul luminos al omenirii, o nouă ordine mondială, o orânduire mai dreaptă... am citat din memorie dar sunt sigur că un cercetător istoric ar putea identifica și alte similitudini
  • -8 (36 voturi)    
   belemistii o vor lua in mana din nou... (Vineri, 17 iulie 2020, 8:34)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Mendebilul

   .. astia vor fi cei care vor plange in noiembrie. pregatiti-va sa ii luati peste picior.
  • +6 (22 voturi)    
   Limite (Vineri, 17 iulie 2020, 8:52)

   gamma [utilizator] i-a raspuns lui Mendebilul

   E businessocratia idiotilor varful dezvoltarii umane ?

   Ciclic ciclic ajungem inapoi la sclavagism ?
 • -1 (37 voturi)    
  Democratia (Vineri, 17 iulie 2020, 7:43)

  Jar [utilizator]

  americana e de doua sute de ani,da' daca nu erau ei,aveam acum niste democratii si mai "stralucitoare".
 • -8 (34 voturi)    
  "Cea sovietica si cea de la Weimar." (Vineri, 17 iulie 2020, 7:46)

  Lok [utilizator]

  Continua, ascult cu interes maxim....
 • -4 (48 voturi)    
  De ce ne-am considera datori amerlocilor? (Vineri, 17 iulie 2020, 7:55)

  prec [utilizator]

  Eu nu mă consider. DELOC!!!
  De ce am considera SUA cea mai mare democrație? De ce? Acolo este democrația ălora cu bani. „Democrația” banului. Și uite unde s-a ajuns.
  • +5 (31 voturi)    
   Cât ai fi vrut să țină al doilea război mondial? (Vineri, 17 iulie 2020, 8:53)

   BEDE [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Dacă nu ar fi intervenit mericanii, atunci al doilea război mondial s-ar fi prelungit nu știu câți ani. Probabil Că s-ar fi încheiat cu o Europă dominată în vest de Germania și în est de Rusia. Și Marea Britanie sigur că și-ar fi pierdut impreiul și atunci și ar fi ajuns cam ca acum.
   Nu ar fi avut cine să vină cu Planul Marshall pentru Europa devastată de război.
   Și în primul război mondial, dacă nu ar fi intervenit USA nu știu cu cât s-ar mai fi prelungit.
   Deci, n-ai decât să nu te simți dator față de americani. Rămâne să te crezi independent și autosuficient.
  • -2 (28 voturi)    
   Si cu toate astea scrii dupa tehnologia lor (Vineri, 17 iulie 2020, 9:02)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui prec

   ....
  • -3 (31 voturi)    
   Noroc ca stai in Romanika... (Vineri, 17 iulie 2020, 9:43)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui prec

   Noroc ca stai in Romanika...sa nu te infectezi de democratia aia nasoala din America!
   ======

   Dar chiar..."unde s-a ajuns" in America? Ce-i asa nasol aici, in comparatie cu Romanika? Lumineaza natiunea sorosista...tii profunDzimile doar pentru tine?
  • -2 (16 voturi)    
   Germania de exemplu (Vineri, 17 iulie 2020, 21:48)

   GPohila [anonim] i-a raspuns lui prec

   Germania n-a fost niciodata democratica, este acum datorita Americii, alt exemplu ar fi Japonia.
   Noi inca eram sub fanarioti cand ei au scris constitutia care si in zilele noastre e o minune, dar asta n-ar fi
   totul daca nu ar fi respectata.
   Gresesti profund, nu e democratia banului ci e democratia libertatii de a face bani.
 • +14 (44 voturi)    
  America e in criza profunda de identitate (Vineri, 17 iulie 2020, 8:33)

  albik [utilizator]

  In 2016 i s-a promis MAGA, dar realitatea a dovedit ca in spatele acestei lozinci se ascundea iadul pavat cu intentii bune.

  Acum exista o speranta in alegerea lui Bien care vine cu un mesaj unificator plin de speranta si de innoire. America are nevoie de reforme ample care sa garanteze o justitie independenta, sa pevina abuzurile presedintelui si sa ofere oportunitati reale cetatenilor sai: dreptul la educatie, sanatate, reducerea inegalitatilor sociale si rasiale.
  • -7 (31 voturi)    
   Traiasca Epoca de Aur Socialista (Vineri, 17 iulie 2020, 9:03)

   xolv [utilizator] i-a raspuns lui albik

   "unificator", "speranta" "innoire", "educatie" sanatate". Asta era OBama acum 12 ani, nu ?
  • -8 (24 voturi)    
   America are o generatie noua salbaticita. Trece... (Vineri, 17 iulie 2020, 9:45)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui albik

   Trebuie doar pusa in rand, nu e greu, dar nu se va intampla peste noapte.
   E important si chiar distractiv sa le distrugi iluziile cu care sunt salbaticiti:
   -Drepturile fundamentale
   -Rasismul pretutindeni
   -Capitalismul decadent vs. Socialismul stralucitor
   -Iresponsabilitatea sexuala
   -Criza climatica
   etc.
  • -2 (30 voturi)    
   Serios? (Vineri, 17 iulie 2020, 11:49)

   Baiazid [utilizator] i-a raspuns lui albik

   Cand vad postaci platiti ca tine nu ma pot abtine sa nu comentez. Tu l-ai auzit macar o data pe bideu asta vorbind? Omul e clar senil si nu poate lega doua vorbe. In plus e exponentul stangii radicale care sustine enormitati gen "defund the police" precum si jaful facut de "protestatarii pasnici". Ambele afirmatii sunt usor verificabile printr-o cautare pe youtube , insa observ cum stanga radicala care detine media in mare parte se foloseste la maxim pentru dezinformare pe toate canalele disponibile (inclusiv aici din nefericire). Anyway observ cu bucurie ca spre deosebire de alte natii care tac si inghit, americanii sunt mai inteligenti - ce vorbeste Trump de silent majority e adevarat si incet incet toti mai multi oameni se indeparteaza de latraii stangisti pentru ca pur si simplu s-au saturat de dictatura politically corectness-ului (vezi demisii recente de la NYT, etc.). Dar tu nu vezi astea precum si indicatorii economici la un all time high (oricat s-ar chinui sa ii ascunda astia), sper ca se merita banii!

   Singurul mod in care biden are vreo sansa e fraudarea masiva a alegerilor (care deja se pregateste) insa surpriza! Trump nu e inca senil si nici prost si nu o sa le mearga. Daca americanii mai exista ca natie atunci sunt 95% sigur ca trump va lua un al doilea mandat binemeritat
  • -4 (20 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 13:51)

   [anonim] i-a raspuns lui albik

 • -9 (39 voturi)    
  Financial Times (Vineri, 17 iulie 2020, 8:42)

  minup [utilizator]

  slujbasii jurnalisti,redactori,editori isi pierd privilegiile si influenta. Niste socialisti utopici ca cei care au adus comunismul.Discursuri frumoase,impresionante apoi micul si berea pentru prostime. Sa nu uit taxele.
 • -7 (27 voturi)    
  Incredibil (Vineri, 17 iulie 2020, 9:01)

  idealogul [utilizator]

  Va dati seama ca Pravda (americana) cere revolutie.
  Va dati seama ca mass media oficioasa, aia de stat si de partid cere daramarea a tot ceea ce a facut America prima si singura superputere mondiala.

  Ce ironie ca in constitutia Japoniei s-a copiat din constitutia bolsevica (ambele variante sovietica si nazista). Modele de urmat pentru un viitor luminos. Freud-ian slip.
  Unde au ajuns URSS si Nazistii cu constitutiile lor?
  Oricum distrugerea actualei constiturii americane se va realiza pentru ca o vrea conducerea, sefiii, elitere, miliardarii.
  Tocmai au anuntat asta in Pravda Americana aka. Financial Times.
 • +2 (32 voturi)    
  America e jalnica sub Trump (Vineri, 17 iulie 2020, 9:11)

  bestol [utilizator]

  Economia distrusa, epidemia face ravagii, peste o suta de mii de morti, zeci de milioane de someri...e timpul pentru EJECT....sa ia lectii de la europeni si japonezi despre cum sa construiesti o societate functionala.
  • -8 (18 voturi)    
   Duly noted (Vineri, 17 iulie 2020, 11:32)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui bestol

   Duly noted.
  • +5 (13 voturi)    
   tara de sloppy people (Vineri, 17 iulie 2020, 18:34)

   unics33 [utilizator] i-a raspuns lui bestol

   cu infrastructura, civilizatie si mentalitatea de lumea a 3-a comparat cu EU
 • -1 (17 voturi)    
  NU! (Vineri, 17 iulie 2020, 13:00)

  sergiutales [utilizator]

  SUA prin Declaratia de Independenta este primul si cel mai democratic stat din lume! SUA poate sa invete restul lumii ce inseama democratia!
  Trump, o spun din nou, este o "paranteza" regretabila in istoria glorioasa a Americii!
 • +4 (18 voturi)    
  nu exista asa ceva (Vineri, 17 iulie 2020, 13:08)

  demetru [utilizator]

  America e stralucitoare, oamenii sunt fericiti..e raiul pe pamant...toti cei care neaga sunt platiti de Soros, deep state, never trumperi, neo-marxisti ...

  Traiasca dear leader Trump si fie ca geniul sau calauzitor sa ghideze poporul american pe noi culmi de civilizatie si progres...ura...ura....
  • -5 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 13:54)

   [anonim] i-a raspuns lui demetru

 • -6 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 17 iulie 2020, 13:56)

  [anonim]

 • +2 (16 voturi)    
  e adevarat USA e lumea a 3-a (Vineri, 17 iulie 2020, 18:32)

  unics33 [utilizator]

  Traiesc in sua de 30 de ani. De fiecare data cind merg in Romania, aterizez in Frankfurth/Munchen de unde inkiriez masina pina acasa. Trec prin Germania, Austria, Ungaria si ma simt ca venit din lumea a 3-a.
  Europa este un etalon mondial de modernitate, civilizatie, infrastructura rutiera de vis.
  Pina si Ungaria e ani lumina inaintea Americii la aceste capitole. Mergeti la baile termale de pe granita cu Romania sa va convingeti.
  Asa ca sua poate adormi linistita in decaderea ei vizibila. F**te-ti-va 2nd amendment, free speech and guns O tara de sloppy and brainwashed people, addicted to opioids and weeds
  • -2 (16 voturi)    
   De ce nu revii? (Vineri, 17 iulie 2020, 21:39)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui unics33

   Dacă America e așa de nasoală, facem schimb?

   Serios. Uite, eu mă mut în SUA și tu înapoi aici. Vrei?

   Te ajut cu mare plăcere cu actele ca să te restabilești în Europa.

   Te bagi?
  • -2 (16 voturi)    
   Pleaca (Vineri, 17 iulie 2020, 22:05)

   GPohila [anonim] i-a raspuns lui unics33

   Esti liber sa pleci inapoi in Romania, daca esti de 30 de ani in America cred ca ai auzit vorba americanilor : "love it or live it". Vad ca esti frustat de viata ta de 30 de ani din America, am intalnit tipi frustrati ca tine, e drept foarte putini, tipi car n-au putut se se adapteze si n-au inteles America. Toti de pe globul asta ar vrea sa vina in America numai tie nu-ti place. Du-te omule acasa, ai unde te duce si cu o pensie din America vei trai ca un boier.
  • -2 (6 voturi)    
   Traiesti tu (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 3:07)

   blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui unics33

   de 30 de ani in SUA cum sunt eu Cleopatra Egiptului. Fix infrastructura e mai buna in Europa. Daca nu ziceai asta, poate te mai credeam. Dar cand in SUA ai autostrazi cu 4-5 benzi care iti traverseaza orasele si parcare libera (in afara de cateva exceptii, in unele state), sa compari asta cu stradutele din Europa arata exact cat de bine cunosti SUA. Cand ai incercat ultima oara sa parchezi intr-un oras italian sau francez?
 • -1 (7 voturi)    
  Pravda (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 8:37)

  jondo [utilizator]

  E remarcabila inepuizabila energie care anima propaganda neo-comunista din America si Occident. Caci dupa insurectia de factura bolsevica din America (aminteste de revolutia ratata din 1905 din Rusia tarista) nu se mai poate vorbi de Stanga sau de marxism cultural ca pana acum, ci pur si simplu de neo-comunism.
 • -1 (7 voturi)    
  Bye (Sâmbătă, 18 iulie 2020, 9:27)

  barc [utilizator]

  Aceste vremuri in care SUA a incetat sa mai fie un exemplu demn de urmat si a devenit un circ ambulant condus de un fascist senil, marcheaza decaderea imperiului american.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by