Vaticanul a publicat joi o îndelung-aşteptată listă de directive destinată clericilor cu privire la procedura de urmat pentru anchetarea acuzaţiilor de abuzuri sexuale asupra minorilor în cadrul Bisericii Catolice, informează DPA şi AFP.

VaticanFoto: Wikimedia Commons

Acest manual, întocmit de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, îndeamnă clericii să ia în serios chiar şi cele mai mici indicii de infracţiune.

Toate probele privind un posibil abuz trebuie cercetate cu atenţie, susţine manualul, indiferent de felul în care acuzaţiile ajung la liderii bisericii, şi chiar dacă acestea apar pe social media.

Acest vademecum ("mergi cu mine" în latină) conţine peste 160 de îndrumări şi repetă apelurile anterioare făcute de Vatican pentru ca orice act de abuz sexual să fie raportat autorităţilor în încercarea de a proteja minorii împotriva unor abuzuri ulterioare.

Ghidul vorbeşte, de asemenea, despre modul de protejare a drepturilor acuzatului şi despre cum trebuie gestionată posibila dezinformare.

"Nu este un text legal", a explicat cardinalul Luis Francisco Ladaria Ferrer, adăugând că manualul este menit să ofere îndrumare practică episcopilor şi liderilor religioşi, potrivit Agerpres.