Premierul bulgar Boiko Borisov s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la Sofia Herro Mustafa, a anunțat postul de televiziune bTv, precizând că această întâlnire a fost confirmată și de Serviciul de presă al guvernului bulgar. Nu a fost oferită nicio informație oficială privind întâlnirea. Judecând după staționarea mașinii ambasadorului american în fața Consiliului de Miniștri de la Sofia, întâlnirea a durat aproximativ o jumătate de oră, potrivit Dnevnik și Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anterior, Ambasada SUA la Sofia a scris pe pagina sa de Facebook că dreptul la adunare pașnică este o valoare democratică fundamentală. "Noi susținem poporul bulgar în eforturile lor de-și spori încrederea în sistemul democratic și de a promova supremația legii în Bulgaria. Nimeni nu este mai presus de lege", se arată în postare.

Nu este treaba mea să fac apel pentru demisii, a spus ambasadorul SUA

Într-un răspuns scris către Europa Liberă, Herro Mustafa spune că l-a vizitat pe premierul Borisov la invitația acestuia. "Am discutat multe subiecte, inclusiv postarea noastră de pe Facebook, protestele din Bulgaria, succesul Bulgariei cu privire la aderarea la ERM-II", a spus ea.

Ambasadoarea a adăugat: "Nu este treaba mea să fac apel pentru demisia vreunui oficial. Declarația mea este despre valorile pe care noi în Statele Unite le propovădium. În ultimul an, Statele Unite și Bulgaria și-au consolidat parteneriatul strategic, ducând cooperarea la un nou nivel, pentru binele celor două popoare ale noastre".

Ambasadoarea SUA a adăugat că demonstrațiile din Bulgaria din această săptămână și cele din Statele Unite din ultimele luni arată puterea societății civile în ambele țări. „Dreptul la întrunire pașnică este un drept fundamental în orice democrație și noi am dorit să declarăm că ținem la acest drept într-un moment important, atât pentru Statele Unite, cât și pentru Bulgaria”, a subliniat ea.

Potrivit lui Herro Mustafa, afirmația că „nimeni nu este mai presus de lege” este o axiomă în fiecare democrație. "Acest lucru se aplică în mod egal tuturor - oamenilor de afaceri, oficialilor guvernamentali, membrilor agențiilor de aplicare a legii, indiferent de situația lor financiară sau de statutul social. Legea ar trebui aplicată în mod egal tuturor", se arată în răspunsul scris. Până în prezent, sprijinul pentru proteste a venit și din partea Comisiei Europene.

SEGA: Și bulgarii din străinătate protestează împotriva rușinii din Bulgaria

Bulgarii din mai multe orașe europene organizează în zilele următoare manifestații împotriva rușinii din Bulgaria.

"În decurs de 48 de ore, bulgarii din străinătate s-au mobilizat, în semn de solidaritate cu familiile, prietenii și concetățenii lor din Bulgaria. Sunt planificate proteste la Londra, Birmingham, Manchester, Exeter, Oxford, Berlin, Munchen, Bruxelles și Barcelona,​​ Copenhaga, Köln, Frankfurt, Viena și Haga. Și acum și Paris", a scris, pe pagina sa de Facebook, Maria Spirova, care locuiește la Oxford. Iată mai multe din postarea ei emoționantă: “Oamenii care merg la aceste proteste au experiențe de viață dintre cele mai diferite și sunt adesea sceptici vizavi de partidele politice în general.

Unii îl plac pe Radev, alții pe Hristo Ivanov, alții pe Slavi Trifonov. Dar chiar și cu aceste prejudecăți, mulți dintre ei sunt precauți. Se tem să nu fie înșelați și de data aceasta. Dar cu sau fără teamă, ei vin. Deoarece le este clar că situația în care GERB și aliații săi deservesc Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), în timp ce DPS acaparează statul, iar Partidul Socialist Bulgar (BPS) se ascunde și parcă scuipă și calculează ceva, nu poate continua.

Ei știu că prăpastia se adâncește și că ajutor nu va veni din altă parte. Și sunt conștienți că după o DEMISIE obligatorie și finală a lui Borisov, vor veni iar alegeri – nu întâmplător vedeți cererea de punere în aplicare imediată a votului electronic, în toate protestele din străinătate. Știu că atunci vor trebui să decidă pentru cine să voteze. Și o vor face – se vor lupta din nou pentru secții de votare pe toate continentele, ca de fiecare dată până acum. Vor face voluntariat în comisii, vor număra buletinele de vot până dimineața, vor păstra sacii și procesele verbale ca pe ceva sacru.