Un producător de înghețată danez a anunțat miercuri că va renunța la numele „Eskimo” (Eschimos) pentru unul din produsele sale în caz că ofensează inuiții sau alte persoane care locuiesc în Arctica, relatează AFP.

Inghetata EskimoFoto: Pinterest

Reprezentanții companiei Hansens au afirmat că s-au opus schimbării numelui înghețatei Eskimo dar după o analiză mai atentă a decis să aleagă un nume mai potrivit.

Compania susține că în prezent există mai multe informații și dezbateri „în jurul tratamentului discriminatoriu și a inegalității cu care se confruntă minoritățile și persoanele indigene”.

Termenul „eschimos”, folosit la adresa persoanelor indigene din întreaga Arctică, a început să fie criticat de către acestea în anii 1970 întrucât se consideră că ar însemna „mâncător de carne crudă”, deși această teorie lingvistică nu este unanim acceptată.

„Eschimos are un termen peiorativ pentru mulți groenlandezi. Așa că cred că este perfect normal să fie arătat acest nivel de respect față de noi”, a declarat Aaja Chemnitz Larsen, unul din cei doi reprezentanți ai Groenlandei în parlamentul danez.

Aceasta a salutat hotărârea Hansen și a încurajat și alte branduri să îi urmeze exemplul.

În jur de 55.000 de inuiți locuiesc în Groenlanda, aceștia reprezentând aproape 90% din populația insulei care a fost o colonie daneză între secolul XVIII și 1953 când a devenit o provincie a Danemarcei.