Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria pregatesc un plan comun de actiuni pentru dobandirea independentei. Presedintele Abhaziei, Serghei Bagals, a anuntat ca se va intalni in urmatoarele 10 zile cu liderii celorlalte doua republici autoproclamate pentru a discuta ultimele detalii, scrie Eho Moskvi, citat de Rador.

Bagals a adaugat ca in zilele urmatoare Abhazia va pregati un apel catre conducerea Rusiei, catre tarile CSI si ONU, cu rugamintea de a recunoaste independenta republicii. La randul sau, liderul Osetiei de Sud, Serghei Kokoiti, a declarat pentru Interfax ca si republica sa este posibil sa-si declare in curand independenta - poate in aceeasi zi cu Abhazia.

Regiunile Abhazia si Osetia de Sud si-au declarat independenta de Georgia la inceputul anilor '90, iar ostilitatile militare dintre separatisti si fortele guvernamentale de la Tbilisi au provocat moartea a mii de persoane. Aproximatix 300.000 de persoane au parasit regiunea inainte de sosirea trupelor de mentinere a pacii din Comunitatea Statelor Independente.

Rebelii separatisti au proclamat Republica Moldoveneasca Nistreana la 2 septembrie 1990, cand Moldova facea parte din Uniunea Sovietica. Un razboi civil izbucnit in 1992 a provocat moartea a peste 1.500 de persoane. Negocierile dintre autoritatile de la Chisinau si Tiraspol pentru reglementarea situatiei din regiune au fost suspendate in urma cu 18 luni.