Alegătorii din Macedonia de Nord votează miercuri într-un scrutin legislativ cu rezultat imprevizibil, câştigătorului urmând să-i revină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană şi combaterea unei crize epidemice în plină resurgenţă, transmite AFP, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Alegerile sunt primele de când statul ex-iugoslav şi-a schimbat numele anul trecut, adăugând sintagma 'de Nord', pentru a pune capăt unui vechi conflict cu Grecia.

Acordul istoric cu Atena a permis ţării să intre în NATO şi să obţină undă verde din partea Bruxelles-ului pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Anumiţi naţionalişti rămân însă furioşi pentru a fi cedat Greciei, ce revendică exclusivitatea numelui de 'Macedonia', ceea ce ei consideră drept parte integrantă a identităţii naţionale.

Taberele principale care se confruntă în alegeri sunt social-democraţii fostului prim-ministru Zoran Zaev şi partidul de dreapta VRMO-DPMNE, însă niciunul dintre rivali nu pare a avea şansa să obţină o majoritate absolută, ceea ce anunţă negocieri complicate pentru formarea unui guvern de coaliţie.

Epidemia de coronavirus sporeşte incertitudinea legată de acest scrutin, resurgenţa numărului de infectări putând afecta rata de participare.

Macedonia de Nord, cu un sistem de sănătate fragil, este ţara balcanică cu cel mai mare număr de morţi raportat la populaţie, anunţând până acum aproape 400 de decese legate de COVID-19 la mai puţin de 2 milioane de locuitori, notează AFP.

Scrutinul ar trebui să umple vidul de putere într-o ţară condusă de şase luni de un guvern tehnic, în condiţiile unui parlament dizolvat. Legislativele erau prevăzute iniţial în aprilie, dar au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus.