Preşedintele parlamentului Cataloniei, Roger Torrent, și un alt proeminent membru al mișcării pro-independență, Ernest Maragall, au dezvăluit că au fost avertizați că telefoanele lor au fost accesate ilegal de software-ul spion Pegasus, produs de compania israeliană NSO Group.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ernest Maragall, membru al Parlamentului regional și fost membru al Parlamentului European, a spus pentru Guardian și El Pais că a fost alertat de către cercetători care lucrează cu serviciul de mesagerie instant WhatsApp că telefonul său a fost accesat anul trecut.

Declarația lui vine la o zi după ce președintele Parlamentului catalan, Roger Torrent, a spus că a fost avertizat că telefonul său a fost accesat de software de spionaj care este vândut doar guvernelor pentru a detecta criminali și teroriști.

Astfel, cei doi ar fi fost anul trecut ținta a ceea ce experții spun că este ”un posibil caz de spionaj politic intern”.

Torrent, a spus că pare clar că ”statul spaniol” este în spatele presupusului atac asupra telefonului său și crede că acesta a avut loc fără vreo autoritate juduciară.

"Este clar că dl. Torrent nu a fost implicat în activităţi infracţionale, cum ar fi terorismul sau traficul de droguri, care ar justifica un ordin judecătoresc de intervenţie asupra telefonului său", a spus purtătorul de cuvânt al lui Torrent care a confirmat detaliile din ziare, potrivit Agerpres.

Dezvăluirile lui Maragall vor întări cel mai probabil apelurile la o anchetă cu privire la o posibilă acțiune de spionare a telefoanelor de către autoritățile spaniole.

”Este teribil”, a spus Maragall. ”Nu este o surpriză. Este o parte a tehnicilor, a realității în care trăim. Suntem într-o situație în care acțiunile judiciare, politicile, forțele de securitate, procurorii, toți sunt împotriva mișcării noastre, împotriva mișcării pașnice și democratice ca cetățeni în Catalonia”.

Tensiunile dintre liderii separatişti ai provinciei spaniole Catalonia şi guvernul Spaniei s-au amplificat în special după tentativa nereuşită de secesiune din 2017.