Mii de oameni au demonstrat marți seară la Ierusalim împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, acuzat de corupție în mai multe cazuri, cerându-i demisia, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Corupția lui Netanyahu ne îmbolnăvește”, „Netanyahu, demisia”, se putea citi pe pancartele agitate de manifestanții din fața reședinței premierului.

UPDATE: Violenţe între protestatari şi forţele de ordine au avut loc marţi seară în oraşul Ierusalim, în faţa reşedinţei oficiale a premierului israelian, Benjamin Netanyahu, informează site-ul Ynetnews.com şi cotidianul Times of Israel.

Unul dintre organizatorii manifestației, generalul în rezervă Amir Haskel, a chemat publicul să vină în special pe 14 iulie, la a „231 aniversare a Revoluției Franceze”, pentru a „revendica libertatea, egalitatea și fraternitatea”.

Numeroase forțe de poliție au supravegheat mitingul.

Demonstranții au purtat măști, dar fără a ține cont de distanțarea fizică obligatorie.

"Cel mai mortal virus nu este Covid-19, ci corupția", a declarat pentru AFP Laurent Cige, care a venit de la Tel Aviv pentru a participa la manifestație.

Acuzat pentru corupție, fraudă și încălcarea încrederii în trei cazuri, Netanyahu se află în centrul unui proces a cărui următoare audiere este programată pentru 19 iulie.

Conform legislației israeliene, prim-ministrul nu este obligat să demisioneze dacă este acuzat, ci doar dacă este condamnat după epuizarea tuturor procedurilor de apel, care ar putea dura ani.

Protestatarii au scandat, de asemenea, împotriva ”manipulării” noii pandemii de coronavirus, în timp ce Ministerul Sănătății din Israel a anunțat că în ziua precedentă au fost înregistrate peste 1.400 de cazuri noi.

Până de curând, Israel, care are o populație de aproximativ nouă milioane, s-a lăudat cu gestionarea pandemiei sale, dar numărul de noi pacienți a început să crească odată cu redeschiderea.

Un număr total de 1.681 de infecţii în 24 de ore au fost înregistrate luni, ceea ce indică faptul că Israelul se confruntă cu un al doilea val. Numărul cazurilor active este de 21.393, dintre care 177 de persoane sunt în stare gravă, iar 55 sunt conectate la aparate respiratorii.

Un număr total de 368 de persoane au murit în Israel din cauza COVID-19.

În ciuda înmulţirii cazurilor de coronavirus, o comisie parlamentară specială a votat luni pentru redeschiderea piscinelor publice şi a sălilor de fitness, anulând o decizie anterioară a premierului Benjamin Netanyahu şi a ministrului Sănătăţii, Yuli Edelstein.

Proprietari furioşi ai unor astfel de afaceri, dintre care unul a dat buzna într-o întâlnire anterioară a comisiei parlamentare, au susţinut că nu a existat aproape nicio infectare în stabilimentele lor.

Netanyahu, care iniţial a fost lăudat pentru acţiunile sale hotărâte în prima fază a pandemiei, se confruntă cu tot mai multe critici şi cu o furie tot mai mare.

Zeci de mii de manifestanţi au ieşit sâmbătă seară pe străzile din Tel Aviv, în cea mai mare demonstraţie împotriva modului în care guvernul a gestionat criza. Câţiva protestatari furioşi au avut ciocniri cu poliţia în primele ore ale dimineţii de duminică.

Citește și: