Fosta catedrală Sfânta Sofia, transformată în moschee, va rămâne deschisă pentru vizitatori în afara orelor de rugăciune musulmană, în timpul cărora icoanele creștine vor fi acoperite, a anunțat marți Autoritatea pentru afaceri religioase din Turcia, citată de AFP.

Sfanta SofiaFoto: Flickr

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia, a acceptat vineri cererea mai multor asociații și a revocat o decizie guvernamentală din 1934 care conferea Sfintei Sofia statutul de muzeu.

Imediat după această decizie, președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat transformarea Sfintei Sofia în moschee. Primele rugăciuni colective musulmane vor fi organizate în 24 iulie.

Într-un comunicat publicat marți, Diyanet, Autoritatea pentru afaceri religioase, a precizat că reprezentările creștine din fosta catedrală bizantină "nu constituie un obstacol pentru organizarea rugăciunilor".

"Icoanele (creștine) vor trebui acoperite cu perdele sau alte mijloace adecvate", a adăugat Diyanet. Presa turcă a evocat posibila utilizare a unor tehnici de iluminare pentru a umbri icoanele în timpul celor cinci slujbe musulmane zilnice.

"Nu există niciun obstacol din punct de vedere religios pentru deschiderea Sfintei Sofia pentru vizitatori în afara orelor de rugăciune", a continuat Diyanet.

Operă arhitecturală majoră construită în secolul al VI-lea de bizantini, Sfânta Sofia este inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO și este una dintre principalele atracții turistice din Istanbul, cu circa 3,8 milioane de vizitatori în 2019. Începând cu 24 iulie, intrarea va fi gratuită pentru vizitatori.

Convertită în moschee după ce otomanii au cucerit Constantinopol în 1453, Sfânta Sofia a fost transformată în muzeu în 1934 de liderul tinerei republici turce, Mustafa Kemal.

Decizia de restituire către cultul musulman a stârnit critici în străinătate, în special în Rusia și Grecia. Papa Francisc s-a declarat "profund îndurerat" de această decizie.

Citește și: