Este „crucial” ca Europa să preiae inițiativa geopolitica la Marea Mediterană și să rămână sub controlul său, fără a lăsa „alte puteri” să profite, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron, făcând aluzie la Turcia și Rusia, potrivit AFP.

Emmanuel Macron si Recep ErdoganFoto: Christian Hartmann / Pool / Profimedia Images

"Zona mediteraneană va fi provocarea pentru anii următori, deoarece factorii de criză care se combină cu această zonă strategică sunt numeroși: contestarea zonelor maritime, confruntări între țările învecinate, destabilizarea Libiei, migrații, trafic, acces la resurse", a declarat președintele francez într-un discus către forțele armate în ajunul sărbătorii naționale.

Referindu-se la „jocul noilor puteri”, el a declarat că „Europa trebuie să-și redefinească rolul și locul său acolo, fără naivitate... Mediterana nu poate construi pace fără noi, nu putem accepta că viitorul nostru este construit de alte puteri", a spus el.

„O adevărată politică europeană pentru Mediterana” este „o necesitate și o urgență”, a insistat el.

Fie că este vorba de agravarea crizei libiene, unde Turcia și Rusia se află într-o poziție de forță, tensiunile din estul Mediteranei, unde mai multe puteri precum Turcia, Israel, Egipt sau Grecia sunt în concurență pentru resurse energetice, factorii de tensiune s-au înmulțit pe această mare de ani buni.

"În ceea ce privește Libia, vreau să reiterez aici cât de mult înseamnă stabilizarea sa pentru securitatea Europei. Acesta este motivul pentru care cer reluarea imediată a negocierilor și a dialogului politic, în vederea a încetării focului. Trebuie să punem capăt sosirilor masive de arme și mercenari în această țară", a repetat el.

Franța a denunțat în mod repetat amestecul turc în criza libiană și tensiunile dintre cele două țări s-au accentuat, în special după un incident maritim între două nave de război.