Diplomația rusă a declarat, luni, că transformarea fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee a fost o „afacere internă” a Turciei, comentarii contrare celor ale Bisericii Ortodoxe Ruse care a criticat dur Turcia, potrivit AFP.

Sfanta SofiaFoto: Flickr

"Considerăm că aceasta este o afacere internă a Turciei și nici noi, nici ceilalți nu ar trebui să ne amestecăm", a declarat secretarul de stat rus pentru Afaceri Externe, Sergei Verchinin, citat de agenția publică RIA Novosti.

„Cu toate acestea, nu putem să nu atragem atenția asupra importanței acestui site din punctul de vedere al culturii și civilizației mondiale”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, Maria Zakharova, a adăugat într-o declarație că „orice dezvoltare pentru acest monument unic va ține cont de importanța sa excepțională pentru credincioșii din întreaga lume” și „va corespunde pe deplin statutului de patrimoniu mondial a UNESCO ".

Ea a menționat că „timp de mai multe decenii, Hagia Sophia a fost un simbol al păcii și al armoniei inter-religioase”, „consolidând toleranța religioasă și dialogul dintre popoare”.

Aceste declarații vin după ce Biserica Ortodoxă Rusă a criticat Turcia că nu a ascultat și auzit „preocuparea” a „milioane de creștini”.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat apoi că Hagia Sofia va fi deschisă pentru rugăciunile musulmane ca moschee vineri, 24 iulie.