China a anunțat impunerea de sancțiuni asupra unor politicieni ai Partidului Republican din Statele Unite după ce Washingtonul a anunțat măsuri împotriva oficialilor chinezi acuzați de încălcarea drepturilor omului și abuzuri împotriva minorității uigure din provincia Xinjiang, relatează BBC.

Sen. Marco Rubio (stanga) si Sen. Ted Cruz (dreapta)Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Printre cei vizați de sancțiunile Beijingului se află senatorii proeminenți Ted Cruz și Marco Rubio, ambii critici vocali ai Chinei, dar deocamdată natura sancțiunilor este neclară.

China este acuzată de ținerea în detenție a peste un milion de uiguri și a altor persoane în provincia Xinjaing, acuzații pe care autoritățile chineze le neagă.

Ted Cruz este senator din partea statului Texas în timp ce Marco Rubio reprezintă Florida, ambii încercând să câștige nominalizarea Partidului Republican pentru președinția SUA la alegerile primare din 2016.

Autoritățile de la Beijing au anunțat sancțiuni și împotriva altor oficiali americani și a unei agenții guvernamentale, susținând că acestea reprezintă un răspuns la „acțiunile greșite” ale SUA.

„Îndemnăm SUA să își retragă imediat decizia greșită și să oprească orice cuvinte sau acțiuni care reprezintă ingerințe în treburile interne ale Chinei și dăunează intereselor Chinei”, a afirmat un purtător de cuvânt al ministerului de Externe chinez.

„China va veni cu un răspuns suplimentar în funcție de evoluția situației”, a declarat acesta.

Săptămâna trecută Statele Unite au impus sancțiuni asupra mai multor politicieni chinezi despre care afirmă că sunt responsabili de încălcarea drepturilor și abuzurile asupra minorității musulmane din Xinjiang.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a afirmat că SUA acționează împotriva „abuzurilor sistematice îngrozitoare” din Xinjiang.

Oficiali chinezi, printre care și secretarul Partidului Comunist din Xinjiang, văzut drept arhitectul politicilor împotriva uigurilor, au fost sancționați cu o interdicție a vizelor și înghețarea activelor din Statele Unite.