Alianţa Nord-Atlantică trebuie să aibă o abordare mai extinsă la nivel mondial, în contextul ameninţărilor reprezentate de ţări precum China, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat grupului media RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) citat de Mediafax.

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

„Atlanticul rămâne crucial pentru noi, suntem o alianţă regională. De altfel, se întâmplă multe lucruri aici, în ultimii ani am înregistrat cele mai intense activităţi ale submarinelor ruse din istorie în zona de nord a Oceanului Atlantic”, a declarat Jens Stoltenberg în interviul acordat RND.

„În privinţa atitudinii NATO faţă de China, trebuie să facem distincţia între prezenţă militară şi iniţiative politice. Eu sunt favorabil unei noi abordări politice inteligente: o Alianţă Nord-Atlantică cu acţiuni mai extinse la nivel mondial. Acest lucru nu înseamnă că navele NATO trebuie să schimbe cursul spre Marea Chinei de Sud. Trebuie să facem distincţia între o prezenţă globală şi o abordare globală. Actualele provocări, precum terorismul, nu se opresc la graniţe. De aceea suntem prezenţi în Afganistan şi oferim susţinere Irakului. Observăm o prezenţă din ce în ce mai intensă a Chinei în spaţiul cibernetic”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a atras atenţia că echilibrul de forţe la nivel mondial se modifică.

„Echilibrul de forţe la nivel global se schimbă, iar noi trebuie să menţinem avansul tehnologic. Toate aceste elemente evidenţiază că trebuie să colaborăm mai mult cu parteneri precum Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Japonia”, a argumentat secretarul general NATO.

Jens Stoltenberg a criticat abordarea Administraţiei de la Beijing faţă de Hong Kong.

„China demonstrează că nu împărtăşeşte valorile noastre. În democraţiile occidentale, noi respectăm drepturile fundamentale, libertatea de exprimare, puterea statului se bazează pe respectarea drepturilor. Legea privind siguranţa naţională din China ignoră aceste valori”, a subliniat Stoltenberg.

Citește și: