Un tribunal american a suspendat vineri o execuție federală programată pentru luni, 13 iulie, și care ar fi fost prima după 17 ani, la cererea rudelor victimelor condamnatului, îngrijorate pentru sănătatea lor în aceste vremuri de coronavirus, relatează sâmbătă AFP.

Decizie instanta SUAFoto: usafe.af.mil

Departamentul american de Justiție a făcut apel la câteva ore după această decizie. Recursul ar putea ajunge până la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Administrația lui Donald Trump intenționa să-l execute luni pe Daniel Lee, un adept al supremaţiei albe condamnat în 1999 la pedeapsa cu moartea pentru uciderea unui cuplu și a unei fetițe de opt ani.

Însă rudele victimelor, între care și bunica fetiței, Earlene Peterson, în vârstă de 81 de ani, au sesizat justiția săptămâna aceasta pentru a amâna termenul limită.

Invocând vulnerabilitatea lor la noul coronavirus, reclamanţii au explicat că se confruntă cu o alegere imposibilă, între dreptul de a asista la ultimele momente ale condamnatului şi preocupările pentru sănătatea lor în cazul unei adunări de oameni.

„Guvernul are un interes legitim ca execuția să fie efectuată rapid”, dar acest lucru trece după interesul de a trata rudele victimelor „cu corectitudine, respect și demnitate”, a decis judecătoarea Jane Magnus-Stinson de la un tribunal federal din Indiana.

„Familia speră că guvernul federal o va susține și nu va face apel la această hotărâre”, a declarat avocatul lor Baker Kurrus într-un comunicat. „Sperăm că guvernul va acționa în cele din urmă într-o manieră care să aline și nu să sporească durerea dnei Peterson și a familiei sale”, a adăugat el.

O opozantă a pedepsei capitale, Earlene Peterson i-a cerut în mai multe rânduri președintelui Donald Trump să arate „clemență” față de Daniel Lee, asigurând că nu dorește ca el să fie executat.

Afirmând că „acționează în numele publicului și al familiilor”, administrația republicană a programat patru execuții federale în această vară.

În SUA, cele mai multe dintre crime sunt judecate la nivelul statelor, dar justiția federală se poate sesiza în cazul actelor cele mai grave (atentate, crime rasiste...) sau celor comise în baze militare, între mai multe state sau în rezervații amerindiene.

În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, între care Timothy McVeigh, responsabil de atentatul din Oklahoma City (168 de morţi în 1995), în 2001. Ultima execuţie federală datează din 2003.

Administrația Trump a decis în urmă cu un an să reia practica execuţiilor federale. Donald Trump, care candidează pentru un al doilea mandat prezidenţial în noiembrie, cere cu regularitate utilizarea sporită a pedepsei capitale, în special pentru cei care ucid poliţişti şi pentru traficanţii de droguri.

Citește și:

Curtea Supremă a SUA deschide calea către reluarea execuțiilor la nivel federal / Pe 13 iulie ar trebui să aibă loc prima execuție federală din 2003 încoace

Peste o mie de lideri religioși americani îi cer lui Trump să renunțe la execuțiile federale