Statele Unite şi-au atenţionat sâmbătă cetăţenii asupra „riscului crescut de detenţie arbitrară” în China, într-un context de tensiuni puternice între Washington şi Beijing, scrie Agerpres.

SUA ChinaFoto: PublicDomainPictures.net

Americanii din China „pot fi supuşi unor interogatorii şi detenţii prelungite din motive legate de "securitatea statului"”, a atras atenţia Departamentul de Stat al SUA.

Autorităţile chineze pot de asemenea impune interdicţii de ieşire în cadrul „aplicării arbitrare a legilor locale în alte scopuri decât menţinerea ordinii publice”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat transmis cetăţenilor americani din China.

Beijingul a promis vineri represalii împotriva SUA, la o zi după ce Washingtonul a introdus sancţiuni împotriva mai multor lideri chinezi acuzaţi de reprimarea minorităţii musulmane uigure din Xinjiang.

Miercuri, Beijingul a anunţat limitări de vize împotriva unor oficiali americani, în urma sancţiunilor Washingtonului, care acuză Beijingul că limitează accesul la Tibet.

Aceste represalii mutuale survin într-un context de degradare a relaţiilor sino-americane, punctele sensibile înmulţindu-se în ultimele luni: represiunea din Hong Kong odată cu intrarea în vigoare a unei legi controversate privind securitatea, pandemia de Covid-19 şi tensiunile din Marea Chinei de Sud.

Australia şi Canada le-au transmis de asemenea avertismente cetăţenilor lor din China, din cauza riscului de detenţie arbitrară.