Un proiect de lege controversat care modifică structura asociaţiilor de avocaţi şi le reduce puterea a fost adoptat sâmbătă de parlamentul din Turcia, în ciuda criticilor din interiorul şi din afara ţării că măsura va diminua şi mai mult independenţa sistemului judiciar, relatează Agerpres.

Turcia lui ErdoganFoto: Agerpres/AP

Proiectul de lege, sprijinit de preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi de aliaţii săi naţionalişti de extremă-dreapta, a trecut cu 251 de voturi „pentru” şi 163 „împotrivă”, într-o sesiune parlamentară în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, conform agenţiei oficiale de presă Anadolu.

Noua lege permite crearea de asociaţii de avocaţi suplimentare în provincii cu peste 5.000 de avocaţi înregistraţi, ceea ce ar putea avea ca efect apariţia unor organisme separate, apropiate de guvern.

Erdogan a susţinut că noua lege creează un sistem de asociaţii de avocatură „mai democrat şi mai divers”, în timp ce opoziţia afirmă că proiectul urmăreşte să reducă la tăcere barourile care sunt critice faţă de guvern.

Un număr de 78 de barouri din 80 au semnat o declaraţie prin care se opun planului.

Proiectul de lege a declanşat proteste la nivel naţional ale avocaţilor. Mii de avocaţi au protestat la Istanbul, Ankara şi alte oraşe împotriva planului, spunând că urmăreşte să reducă la tăcere puţinele instituţiile care mai critică acţiunile guvernului în privinţa statului de drept şi drepturile omului.

Marţi, organizaţia Human Rights Watch (HRW) a transmis că legea va submina independenţa sistemului judiciar.

Nu este clar cum vor funcţiona aceste grupuri separate, a spus HRW. „Există riscul ca asociaţiile de avocaţi să nu fie tratate egal de guvern”, a adăugat organizaţia de apărare a drepturilor omului.

Modificările vor afecta de asemenea semnificativ activitatea în domeniul drepturilor omului a asociaţiilor de avocaţi critice, a mai atras atenţia HRW.

Asociaţiile de avocaţi intră frecvente în conflict cu administraţia lui Erdogan, pentru criticile la adresa deficienţelor privind independenţa justiţiei şi statul de drept.