Având în vedere sondajele, dar și vânzările masive de măști de protecție, popularitatea premierului scoțian Nicola Sturgeon și lupta ei pentru independența națiunii merg bine, scrie AFP.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

Nicola Sturgeon se află într-o creștere a popularității fiind văzută ca un bun manager al pandemiei de coronavirus, fapt care îi folosește și în lupta pentru independență pe care o apără cu ardoare.

Potrivit unui sondaj Panelbase publicat săptămâna trecută, Nicola Sturgeon are 60% opinii favorabile pentru gestionarea crizei de Covid, iar 54% dintre scoțieni susțin acum independența, respinsă în urmă cu șase ani prin referendum de 55% din participanții la vot.

După o creștere puternică la alegerile legislative britanice din decembrie 2019, valul recent de opinii favorabile plasează partidul său, Partidul Național Scoțian (SNP), într-o poziție de forță pentru alegerea membrilor Parlamentului scoțian în mai 2021.

"Nicola Sturgeon a fost excepțional de bună în a-și comunica compasiunea în timpul informărilor zilnice despre boala Covid-19. Ea a ajutat la ameliorarea anxietății oamenilor, oferind un sentiment de certitudine în timpul pandemiei. Nu e ceva ce vom uita în curând ", declară Iain Black de la Convenția pentru independența Scoției.

Nicola Sturgeon s-a remarcat în fața premierului britanic Boris Johnson acuzat că nu a înțeles amploarea crizei de sănătate din țară, cea mai afectată din Europa, cu aproape 45.000 de decese.

Când liderul conservator a anunțat o ridicare treptată a izolării în mai în Anglia a preferat să fie prudent, crezând că virusul a rămas prea răspândit în Scoția, unde a ucis în jur de 2.500 de oameni.

Fermitatea lui Sturgeon împotriva guvernului central de la Londra i-a câștigat sprijinul liderilor celorlalte națiuni ale Regatului Unit, Țara Galilor și Irlanda de Nord, marcând izolarea lui Boris Johnson.

"Pentru mulți naționaliști, ultimele trei luni ilustrează modul în care Scoția s-ar putea guverna mai bine ca o țară independentă mică", a declarat pentru The Sunday Times politologul John Curtice de la Universitatea din Strathclyde din Glasgow.

"Acest lucru a fost capabil să-i convingă pe foștii unioniști de meritele acestei revendicări", a adăugat el, prezicând o evoluție puternică a SNP la alegerile din Scoția din 2021.