Tabăra opoziţiei din Hong Kong a instalat cabine de votare sâmbătă în întreg oraşul condus de chinezi pentru alegeri primare vizând selectarea candidaţilor pro-democraţie cu cele mai mari şanse de succes în scrutinul din septembrie pentru Consiliul Legislativ, relatează Reuters şi dpa.

Protest in Hong KongFoto: Kino International / Everett / Profimedia

Alegerile primare vor avea loc în weekend şi sunt organizate de grupul Putere pentru Democraţie. Ele au loc la mai puţin de două săptămâni după ce Beijingul a impus o legislaţie de securitate naţională asupra hub-ului financiar asiatic, stârnind îngrijorări că libertăţile largi care nu se văd în China continentală vor fi zdrobite.

Legea pedepseşte ceea ce China descrie în linii mari ca secesiune, subversiune, terorism şi coluziune cu forţe străine, cu până la închisoare pe viaţă, şi permite agenţilor de securitate de pe continent să opereze oficial în Hong Kong pentru prima dată.

În ajunul alegerilor primare, poliţia a percheziţionat biroul coorganizatorului independent care ajută la organizarea scrutinului, Institutul de Sondare a Opiniei Publice din Hong Kong (HKPORI), provocând îngrijorări în rândul activiştilor asupra interferenţei în proces, potrivit Agerpres.