A patra seară de proteste împotriva ”manipulării pandemiei” de către autoritățile sârbe a fost marcată de incidente violente la Belgrad, protestatarii aruncând pietre în forțele de ordine care protejau intrarea în Parlament, potrivit AFP.

Proteste in Belgrad (sursa foto-twitter)Foto: Hotnews

Majoritatea celor câteva mii de manifestanți au fost pașnici, dar câteva grupuri, formate în mare parte din tineri, adesea cu fețele mascate, au aruncat petarde, au scandat sloganuri naționaliste sau cântece care proclamau dreptul sârbilor asupra Kosovo, înainte de a forța la mijlocul serii barierele de securitate și intrarea în Parlament, au declarat jurnaliștii AFP.

Forțele de ordine au intervenit rapid sub o ploaie de pietre și de petarde.

Pașnici, majoritatea manifestanților au rămas în spatele acestor incidente, iar unii au ajutat să pună capăt acestora intervenind și reinstalând barierele de securitate.

Acuzată de violență în primele două zile de manifestații, poliția nu a răspuns la aruncarea pietrelor.

Protestele de la Belgrad au început marți seară, după ce președintele Aleksandar Vucic și-a anunțat intenția de a impune din nou populației starea de urgență din acest weekend, într-un moment în care cifrele de contagiune încep să crească din nou în această țară din Balcanii care a înregistrat oficial 370 de morți.

O parte a populației acuză puterea de a minimaliza în mod deliberat acest bilanț, de a abandona populația și de acuză un management inconsistent.

Președintele Vucic este acuzat că a favorizat un al doilea val al epidemiei prin ridicarea rapidă a carantinei inițiale pentru a putea organiza alegerile din 21 iunie, câștigate în mare parte de partidul său (SNS).

Joi, guvernul sârb a anunţat oficial că a renunţat la planul său de a reimpune izolarea la domiciliu în weekend la Belgrad, înlocuite de alte restricţii: interzicerea adunărilor publice în spaţii închise şi deschise cu mai mult de zece persoane şi orare de lucru reduse pentru restaurante, baruri şi magazine.