„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

Sfanta Sofia - TurciaFoto: Hotnews

Această alegere "are un impact nu numai asupra relațiilor dintre Grecia și Turcia, dar și relațiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, Unesco și comunitatea mondială în ansamblu", a adăugat acesta într-un comunicat de presă.

Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, a numit decizia astăzi mai devreme „o provocare a lumii civilizate”. "Naționalismul arătat de președinte (turcul Recep Tayyip) Erdogan își duce țara înapoi cu șase secole", a spus ea.

Consiliul de Stat turc a aderat vineri la cererea mai multor asociații, anulând o decizie guvernamentală din 1934, care conferă Hagiei Sophia statutul de muzeu.

Potrivit ministrului grec al Culturii, această decizie a instanței "confirmă faptul că nu există independența Justiției" în Turcia.

"Hagia Sofia este un monument aparținând întregii omeniri, indiferent de orice credință religioasă", a declarat ministrul grec al Culturii.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I, lider spiritual al Bisericii Ortodoxe, a avertizat luna trecută că transformarea Hagiei Sofia într-o moschee ar putea „determina milioane de creștini din întreaga lume să lupte împotriva islamului”.