Organizația non-profit Medici fără Frontiere este „instituțional rasistă” și perpetuează colonialismul și supremația albă în munca sa umanitară, potrivit unui document intern semnat de 1.000 de foști și actuali angajați, relatează The Guardian.

Medici fara FrontiereFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Documentul acuză organizația de eșecul conștientizării rasismului perpetuat de politicile sale, practicile de angajare, cultura de la locul de muncă și programele „dezumanizante” conduse de o „minoritate privilegiată albă”.

Scrisoarea adresată conducerii superioare și colegilor cere o investigație independentă cu privire la rasismul din organizație și reforme urgente pentru a dezmembra „zeci de ani de putere și paternalism”.

Printre semnatari se numără Javid Abdelmoneim, directorul consiliului de administrație MFF din Marea Britanie, Agnes Musonda, directoarea consiliului de administrație pentru sudul Africii, și Florian Westphal, directorul MFF din Germania.

Christos Christou, președintele internațional al organizației, a salutat declarația ca fiind un „catalizator” pentru a implementa mai rapid mai multe schimbări deja planificate.

Acțiunea vine după ce mai mulți angajați și-au exprimat revolta față de un comunicat recent al MFF Italia care a sugerat că organizația nu ar trebui să folosească termenul „rasism” și că „toată lumea, începând cu MFF”, ar trebui să vorbească despre faptul că „toate viețile contează”.

Medici fără Frontiere este una din cele mai mari organizații umanitare la nivel mondial, aceasta oferind asistență medicală persoanelor din țări sărace și zone de conflict.

Organizația a primit premiul Nobel pentru pace în 1999.