Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că planul de recuperare economică al Uniunii Europene ar fi inacceptabil dacă fondurile vor fi legate de condiții privind respectarea statului de drept și că Budapesta și-ar putea exercita dreptul de veto ca o ultimă opțiune, relatează Reuters.

Viktor OrbanFoto: Profimedia Images/PuzzlePix/Shutterstock Editorial

Cei 27 de lideri ai Uniunii se vor întâlni în persoană săptămâna viitoare pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei pentru a discuta bugetul multianual al UE și detaliile pachetului de recuperare economică postpandemie.

„Am putea să folosim dreptul de veto (asupra acordului final), deoarece trebuie să fie o decizie unanimă dar asta ar însemna că ne-am confrunta cu celelalte 26 de țări. Ar trebui folosit doar ca o ultimă opțiune”, a declarat Viktor Orban pentru radioul de stat ungar.

UE inteționează să cheltuie 750 de miliarde de euro pentru ajutorarea statelor cel mai grav afectate de pandemie, bani despre care Orban a afirmat că trebuie distribuiți „corect” și „flexibil”.

„Un lucru trebuie evitat cu atenție: amestecarea [pachetului] cu politica. Aceasta e cea mai importantă condiție a Ungariei”, potrivit lui Viktor Orban.

Declarația prim-ministrului ungar vine după ce la începutul săptămânii Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene și comisar european pentru Justiție a afirmat că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansare.