Curtea supremă a SUA a decis că aproximativ jumătate din statul american Oklahoma le aparține nativilor americani într-o hotărâre istorică pentru drepturile acestora, notează BBC.

Nativi americaniFoto: William S. Kuta / Alamy / Profimedia Images

Judecătorii au decis cu 5 voturi la 4 că o bucată semnificativă din estul statului, inclusiv Tulsa, al doilea cel mai mare oraș din ​Oklahoma, ar trebui recunoscut ca făcând parte dintr-o rezervație a nativilor americani.

Cazul a ajuns în fața Curții Supreme după ce un bărbat condamnat în 1997 de violarea unei fetițe a citat o revendicare istorică a tribului Muscogee asupra pământului unde infracțiunea a avut loc.

Decizia judecătorilor americani le va permite unor nativi americani condamnați în tribunale ale statului pentru fapte comise pe teritoriul revendicat să facă apel la sentințe. De asemenea doar procurorii federali vor avea puterea de a pune sub acuzare nativi americani în zonă ca urmare a hotărârii.

Membrii tribului care locuiesc în limitele teritoriului ar putea fi de asemenea scutiți de taxele impuse de stat, potrivit agenției Reuters. În jur de 1,8 de milioane de oameni trăiesc în zona de aproximativ 4 milioane de hectare, în jur de 15% din aceștia fiind nativi americani.

Judecătorul Neil Gorsuch, un conservator numit de președintele Donald Trump, a votat alături de cei patru liberali ai Curții și a redactat motivarea deciziei.

Acesta a făcut referire la „Drumul lacrimilor”, relocarea forțată din secolul XIX a nativilor americani, printre care și tribul Muscogee, în Oklahoma. Guvernul american a afirmat la momentul respectiv că pământul le va aparține nativilor americani pentru totdeauna.

„Astăzi suntem întrebați din motive ce țin de legea penală federală dacă tratatele încheiate rămân în vigoare și pământul promis este o rezervație a nativilor americani. Întrucât Congresul nu a afirmat contrariul, guvernul trebuie să se țină de cuvânt”, a notat judecătorul Gorsuch.