Statele Unite au anunţat joi că au aprobat vânzarea a 105 avioane stealth de ultimă generaţie F-35 către Japonia. Valoarea contractului se ridică la 23,11 miliarde de dolari, scrie AFP. Bugetul pentru apărare al Japoniei pe 2020/2021 atinge o valoare record de 50,3 miliarde de dolari, în special pentru cumpărarea acestor avioane F-35 din SUA.

Avioane F-35Foto: US Air Force

Japonia a cerut să cumpere 63 de aparate F-35A, versiunea tradiţională a acestui avion destinat aviaţiei militare, şi 42 de tip F-35B, versiunea cu decolare scurtă şi aterizare verticală destinată portavioanelor, a reamintit Departamentul de Stat într-un comunicat.

Diplomaţia americană a decis să dea undă verde acestei tranzacţii, care "va întări securitatea unui aliat major" din regiunea Asia-Pacific, a subliniat comunicatul.

"Este în interesul vital al Statelor Unite să ajute Japonia în dezvoltarea şi menţinerea unei capacităţi de autoapărare solide şi eficiente", a adăugat Departamentul de Stat.

În faţa mai ales a modernizării rapide a armatei chineze, Japonia a decis să cumpere 105 aparate F-35A în total în cursul deceniului următor, pe lângă cele 42 de tip F35-B.

La sfârşitul lui 2018, guvernul de la Tokyo a aprobat un plan cincinal de apărare incluzând intrarea în arsenalul său a două portavioane, o premieră de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. (Sursa: Agerpres)