Mii de manifestanţi nemulţumiţi de modul în care autorităţile sârbe gestionează criza coronavirusului au manifestat joi seară la Belgrad, fără să fie înregistrate incidente, după două nopţi de violenţe şi ciocniri cu poliţia, scrie AFP.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, care se afla în drum spre Paris, unde s-a întâlnit joi seară cu omologul său francez, Emmanuel Macron, i-a acuzat pe "huliganii criminali" că sunt responsabili de aceste violenţe.

"V-am promis că vom şti să protejăm pacea şi stabilitatea, în pofida atacurilor violente ale huliganilor criminali care ne şochează pe toţi", a declarat el în avionul spre Paris.

Joi seară, manifestanții adunați la Belgrad au protestat aşezați pe jos în piaţa din faţa Parlamentului. Unii au purtat pancarte pe care se putea citi: "Staţi jos" şi "Vucic, mai periculos decât COVID-19".

Un mic grup de tineri, aparţinând unei mişcări de extremă-dreaptă, potrivit presei aflate la faţa locului, a încercat în repetate rânduri să provoace incidente cu poliţia, dar fără succes. În cele din urmă, au fost alungaţi de manifestanţii paşnici.

În cursul serii, ministrul de interne, Nebojsa Stefanovic, a precizat într-un comunicat: "După cum pot constata toţi cetăţenii, atunci când nimeni nu atacă poliţia, aceasta nu are niciun motiv să intervină".

În noaptea de miercuri spre joi, el denunţase o "violenţă pură" şi a anunţat rănirea a 10 poliţişti. Surse medicale, citate de canalul de televiziune N1, au indicat că 19 poliţişti şi 17 manifestanţi au fost răniţi.

Manifestaţiile, care au început marţi, au izbucnit după anunţul preşedintelui Vucic de reintroducere a restricţiilor de circulaţie în weekend, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de contaminare cu coronavirusul de tip nou.

Joi, guvernul sârb a anunţat oficial că a renunţat la planul său de a reimpune izolarea la domiciliu în weekend la Belgrad, înlocuite de alte restricţii: interzicerea adunărilor publice în spaţii închise şi deschise cu mai mult de zece persoane şi orare de lucru reduse pentru restaurante, baruri şi magazine. (Sursa: Agerpres)