Autoritățile din Franța vor investiga o serie de acuzații potrivit cărora cadavre umane donate științei au fost lăsate să putrezească și să fie mâncate de șobolani într-o clădire de cercetare a unei universități, a spus Parchetul din Paris, relatează The Guardian.

Universitatea Descartes ParisFoto: Captura Google Maps

O anchetă cu privire la ”încălcarea integrității unui cadavru” a fost înmânată magistraților de către procurorii care au gestionat faza inițială a investigației după ce revista l'Express a raportat scandalul în luna noiembrie.

Ziarul a spus că rămășițele a mii de oameni donate pentru cercetare au fost descoperite în condiții aberante la Centrul pentru donarea corpurilor de la Universitatea Rene Descartes din Paris.

Corpurile goale erau împrăștiate, dezmembrate, depozitate unul peste altul, iar un cap retezat era pe podea, relatează l'Express, descriind scena, fotografiată în 2016, ca fiind similară unui mormânt. Unele părți ale corpului erau în descompunere, altele erau mestecate de către șobolani.

Frederic Douchez, un avocat al familiilor care au depus plângere, a spus după anunțul făcut joi că ”sunt vești foarte bune”.

Magistrații, a spus el, au mai multă putere pentru a merge până la baza problemei.

Aproape 80 de plângeri au fost depuse până acum. Dezvăluirile au provocat guvernul francez să comande închiderea Centrului și o anchetă administrativă de către o comisie care a spus în iunie că universitatea este vinovată de ”încălcări etice grave” în managementul Centrului.

Centrul, deschis în 1953, era cel mai mare de genul său din Europa, iar până la închiderea sa a primit sute de cadavre, cu titlu de donație, pe an.