Poliția greacă a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii strânși, joi, în fața Parlamentului pentru a denunța un proiect de lege care încearcă să reglementeze manifestațiile de stradă din țară, relatează Reuters.

protest GreciaFoto: Captura video

UPDATE Parlamentul Greciei a aprobat joi proiectul de lege care reglementează demonstrațiile.

Aproximativ 10.000 de manifestanți s-au strâns în fața Parlamentului ținând în mâini bannere cu mesajul ”mâinele jos de pe demonstrații” cu privire la propunerea legislativă cu privire la regulile pentru protestele de stradă care este dezbătută de către parlamentari.

Martorii spun că au văzut oameni fugind de poliție, iar nori de fum se ridicau din Piața Syntagma, din fața clădirii Parlamentului. Mai devreme un mic grup de protestatari a aruncat Cocktailuri Molotov spre poliție.

Proiectul, pus pe masa dezbaterilor de către guvernul conservator, mandatează un ofițer de legătură, prevede restricții cu privire la demonstrații și interzicerea acestora dacă autoritățile cred că acestea sunt o amenințare la adresa siguranței publicului. De asemenea, potrivit proiectului, organizatorii protestului vor fi trași la răspundere dacă vreun protestatar produce vreo daună sau vreun rău.

Problema este sensibilă în Grecia, unde dreptul la protest este protejat prin Constituție. Protestele de stradă au fost o formă populară de expresie pentru mulți greci în timpul crizei datoriei publice care a răvășit țara în ultimul deceniu.