Ministrul irlandez al Finanțelor, Paschal Donohoe (centru dreapta) a fost ales joi de către colegii săi la președinția Eurogrupului, a declarat joi, Mario Centeno, actualul titular al funcției, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Paschal Donohoe, în vârstă de 45 de ani, este considerat un gestionar prundent care a adus bugetul ţării pe un drum drept după o severă recesiune.

Donohoe, ales în turul doi împotriva Nadiei Calvino din Spaniei, care aparține unui guvern de stânga, urmează să preia funcția pe 13 iulie.

Liberalul luxemburghez Pierre Gramegna s-a retras după un prim tur.

Paschal Donohoe, în vârstă de 45 de ani, îl înlocuieşte la conducerea Eurogrupului pe Mario Centeno, ministrul de Finanţe al Portugaliei. "Felicitări noului preşedinte al Eurogrupului", a transmis Mario Centeno prin Twitter.

Eurogrupul este un organism informal în cadrul căruia miniștrii din statele membre din zona euro discută chestiuni legate de responsabilitățile comune ale țărilor lor privind moneda euro.

Principala sa sarcină este asigurarea unei coordonări strânse a politicilor economice între statele membre care fac parte din zona euro și promovarea condițiilor pentru o creștere economică mai puternică. Coordonarea politicilor între statele din zona euro este crucială pentru asigurarea stabilității de ansamblu în zona euro.