Youtube nu are obligația de a furniza adresele de mail sau cele de IP ale utilizatorilor care încarcă filme în mod ilegal pe platforma video​, a decis joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), motivând că trebuie să existe un echilibru între protecția datelor personale și drepturile de autor, anunță Reuters.

Piraterie digitalaFoto: Bildagentur-online - Begsteiger / Alamy / Profimedia

Cazul a ajuns în fața instanței din Luxemburg după ce un tribunal german a solicitat clarificări asupra acțiunilor pe care Youtube trebuie să le ia pentru combaterea piratării video ca urmare a unei reclamații depuse de distribuitorul de film Constantin Film Verleih.

Compania germană, care deținea drepturile de distribuție pentru filmele Scary Movie 5 și Parker în Germania, a solicitat Youtube și Google să îi furnizeze adresele de mail, numerele de telefon și adresele de IP ale utilizatorilor care au încărcat respectivele filme ilegal pe platforma video în 2013 și 2014.

Cazul a ajuns în instanțele germane după ce Google și Youtube au refuzat solicitarea Constantin Film iar decizia de astăzi a CJUE a dat dreptate companiilor tech.

„Când un film este încărcat în mod ilegal pe o platformă online, cum este Youtube, deținătorii drepturilor pot, sub directiva protejării proprietății intelectuale, să cearcă operatorului să furnizeze adresa poștală a utilizatorului învinuit, dar nu adresa de mail, IP sau numărul de telefon”, au decis judecătorii.

Aceștia au mai afirmat că țările Uniunii Europene ar putea opta pentru o protejare mai extinsă a drepturilor de proprietate intelectuală însă că trebuie să existe un echilibru corect și proporționat între diferitele drepturi fundamentale.