Administrația Trump a propus o nouă regulă care i-ar permite să refuze cererile de azil ale imigranților care sunt considerați un pericol pentru sănătatea publică, anunță NBC News.

migrantiFoto: ONU

Decizia, care urmează să fie publicată în scurt timp, ar permite Departamentului pentru Securitate Internă din Statele Unite și Departamentului de Justiție să blocheze solicitările de azil în SUA pe baza „amenințării potențiale de răspândire a pandemiei”, potrivit unui anunț făcut miercuri.

Regula ar urma să se aplice imigranților care solicită azil și celor care doresc „suspendarea expulzării” - o categorie care beneficiază de un statut protejat datorită pericolului la care ar fi expuși dacă sunt deportați în țara de origine.

Decizia dacă imigranții reprezintă un pericol pentru sănătatea publică ar urma să se facă pe baza unei „îngrijorări justificate” în cadrul primului interviu din procesul de aplicare pentru azil.

Măsura a fost aspru criticată de către Asociația Americană a Avocaților pentru Imigrație.

„Statele Unite este printre țările cu cele mai mari rate ale infecțiilor la nivel mondial, astfel că adevărata amenințare a COVID-19 nu este în afara granițelor țării noastre ci în interiorul lor”, a afirmat Jennifer Minnear, președintele asociației.

„La fel ca ordinul Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor de a interzice accesul solicitanților de azil, care recent a fost extins pe termen nedefinit, aceasta este o tentativă lipsită de conștiință de a face, sub pretextul protejării sănătății publice, țapi ispășitori din persoane vulnerabile care caută protecție umanitară”, a mai afirmat Minnear.

Citește și: