Interzicerea predicatorilor extremiști și a discursurilor separatiste, mai buna monitorizare a anumitor școli, asociații și cluburi și creșterea conștientizării printre oficialii aleși și educatori: un raport publicat joi de senatorii francezi propune o serie de măsuri ​dure pentru a opri „radicalizarea islamică” pe care o consideră o amenințare tot mai mare, relatează AFP.

Protest al salafistilorFoto: Jochen Tack / imageBROKER / Profimedia

„Realitatea radicalizării islamice a devenit evidentă prin înmulțirea mărturiilor de pe teren”, subliniază textul, rezultatul a aproape 70 de interviuri realizate în rândul cercetătorilor, activiștilor, asociațiilor, instituțiilor și liderilor politici de către o comisie de anchetă creată în noiembrie 2019 la inițiativa grupului parlamentar Les Républicains.

„O minoritate a populației musulmane franceze tinde să adopte un comportament a cărui intransigență este justificată sub pretexte religioase” și atacă valorile Republicii (libertatea de conștiință, egalitatea între bărbați și femei, amestecarea sexelor în general), subliniază raportul consultat de AFP.

„Aceste mișcări au un punct comun: dorința de a crea un califat pentru a impune voința lui Dumnezeu pe pământ” și promovează în anumite zone, în special în suburbii, un „separatism” periculos, notează raportul.

Printre acestea se află și jihadiști, principalii responsabili pentru valul de atacuri care au ucis peste 250 de persoane în Franța din 2015.

Dar comisia a luat în vizor și mișcări musulmane rigoriste, precum salafismul (care are aproape 40.000 de adepți în Franța după unele estimări) sau Frăția Musulmană (50.000), precizând că reprezentanți oficiali ai acestora au refuzat să depună mărturie în fața comisiei de anchetă pentru a răspunde acuzațiilor.

De altfel interzicerea Frăției Musulmane pe teritoriul Franței este una din cele 44 de măsuri recomandate de raport pentru combaterea radicalizării islamice în cadrul statului, asociațiilor, școlilor și sportului.

Raportul cere de asemenea întărirea aparatului de stat pentru a crește capacitatea de a identifica comportamentele sau discursurilor „deviante” de către serviciile de informații, poliție și oficialii aleși.

Comisia de anchetă dorește să fie mai ușoară închiderea locurilor sau a asociațiilor care promovează un discurs radical sau discriminatoriu și să nu fie reînnoite convenențiile semnate cu țări străine privind pregătirea imamilor care urmează să predice în Franța.

Raportul recomandă și o supervizare mai atentă a școlilor private, elevilor care sunt educați acasă și în general a persoanelor care îi supraveghează pe tineri în general, inclusiv în sport unde se cere interzicerea tuturor formelor de propagandă politică, religioasă sau rasială.