Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat miercuri o consolidare a cooperării în domeniul apărării cu Cipru, în timp ce relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia, care ocupă nordul acestei insule mediteraneene, sunt tensionate, relatează AFP, citat de Agerpres. "Pentru prima dată, Departamentul de Stat intenţionează să acorde fonduri acestei ţări pentru programul de Educaţie şi pregătire militară" al guvernului american, a declarat Pompeo, în cadrul unei conferinţe de presă, făcând referire la un program de cooperare legat de vânzările de armament către aliaţii Statelor Unite.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Aceasta face parte din eforturile noastre de a ne consolida relaţiile cu parteneri regionali cheie pentru a promova stabilitatea în estul Mediteranei", a adăugat secretarul de stat american.

Pompeo a subliniat că această decizie, care ar permite militarilor ciprioţi să se antreneze în Statele Unite şi militarilor americani să-i antreneze pe ciprioţi în utilizarea armelor americane, urmează să fie aprobată de Congres.

Congresul SUA a ridicat în decembrie un embargou privind vânzarea de arme americane către Cipru impus în urmă cu peste 30 de ani.

SUA au impus acest embargou în 1987, în speranţa de a încuraja o reunificare a insulei, a cărei parte de nord este ocupată de Turcia de la invadarea sa, în 1974.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Turcia s-au tensionat de când Ankara a achiziţionat sisteme de apărare ruseşti S-400, în pofida opoziţiei administraţiei de la Washington care le consideră incompatibile cu armamentul NATO.