Emmanuel Macron a fixat "patru mari axe" de lucru, printre care "reconstrucția țării" și "patriotismul republican", guvernului "de 600 de zile" pe care l-a reunit pentru prima dată marți la Consiliul de miniștri, a arătat purtătorul de cuvânt Gabriel Attal, potrivit La Libre.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

A doua zi după anunțarea numelor noilor miniștri, șeful statului a primit la Palatul Elysée timp de circa o oră și jumătate echipa remaniată în jurul prim-ministrului Jean Castex: „este un guvern de 600 de zile, așa cum a arătat președintele Republicii, de vreme ce mai sunt mai puțin de doi ani înainte de finalul acestui cincinal și până în ultima zi (...), ne vom îndeplini pe deplin sarcina noastră și vom lucra din greu cu hotărâre, a dat asigurări dl Attal, care își începea funcția de purtător de cuvânt al guvernului.

Șeful statului, făcând apel la “o schimbare profundă de metodă”, a fixat “patru mari axe” acestui “guvern de luptă” care va fi lărgit în curând cu intrarea unor secretari de stat pe misiuni prioritare”, a precizat dl Attal. În primul rând, “reconstrucția țării noastre”, “economică”, “socială”, “de mediu”, “culturală” și “teritorială”.

A doua axă este “patriotismul republican”. “Vom avansa cu obiective clare, vom merge până la capătul ambiției noastre privind școala”, a detaliat dl Attal, referindu-se și la “justiție și poliție”, “instituții care sunt zbuciumate”, și “egalitatea de șanse”.

Potrivit dlui Attal, președintele a fixat de asemenea ca obiectiv “să se permită mai multe libertăți și asociații mai largi decât înainte în țara noastră” sprijinindu-se pe “forțele vii ale națiunii, forțele economice și sociale, sindicatele”.

În sfârșit, “a 4-a axă este Europa”, a adăugat el, “de vreme ce nu ne construim independența fără o politică europeană cât mai puternică posibil”.

Aceste axe ar trebui să fie prezentate de dl Castex în declarația sa de politică generală așteptată “săptămâna viitoare”. Până atunci, guvernul va fi reunit în seminar “sâmbătă dimineața”, a precizat dl Attal. (Rador)